Ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση στέλνει ο επικεφαλής του EuroWorking Group (EWG), Thomas Wieser, πως, αν γίνει δεκτή η προνομοθέτηση μέτρων που αφορούν το αφορολόγητο, τις συντάξεις και τα Εργασιακά, μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση στις 20 Μαρτίου.
Στην τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο business stories του "Πρώτου Θέματος", ο κ. Wieser σημείωσε πως η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα είναι δυνατή μόνο αν βρεθεί σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018.
Δηλώνει μάλιστα ότι θεωρεί τεχνικά εφικτή μία συμφωνία όχι στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά σε αυτό της 20ής Μαρτίου, αν συντρέξουν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις.
Τονίζει ακόμη πως το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας είναι η καταγραφή προόδου και ένα σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018 (συντάξεις και αφορολόγητο), καθώς και για τα Εργασιακά, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.
Ο ίδιος προειδοποιεί πως οι καθυστερήσεις οδηγούν τις περισσότερες φορές σε χειρότερη συμφωνία, απορρίπτει τα σενάρια Grexit, αλλά τονίζει ότι "δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ", ενόψει της λήξης των ομολόγων του Ιουλίου.
Τα καλά νέα φορούν το χρέος, καθώς ο κ. Wieser υπόσχεται το περίγραμμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων. "Αναμένω όντως μεγαλύτερη σαφήνεια", λέει, αν η αξιολόγηση κλείσει με συμμετοχή του Ταμείου.
-Γιατί δεν επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα;
"Έχουν γίνει συζητήσεις σχετικά με το δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2018, αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με το τι πρέπει να γίνει.
Διευκρινίζω: δεν χρειάζεται να επιτευχθεί συμφωνία για το ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, αλλά θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία πάνω σε ένα καλό σημείο εκκίνησης για τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις των αποστολών στην Αθήνα.
Η ανάγκη συμφωνίας για ένα καλό σημείο εκκίνησης οδηγεί ορισμένους στο λάθος συμπέρασμα να πιστεύουν ότι πρέπει να συμφωνηθεί από τώρα η τελική λύση", αναφέρει.
-Υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ;
"Όχι. Είμαι απόλυτος, όχι. Υποθέτω ότι αυτές οι συζητήσεις τροφοδοτούνται από κάποιους ανθρώπους οι οποίοι ίσως να έχουν οικονομικό συμφέρον για τη δημιουργία αυτών των φημών, αλλά δεν βλέπω την παραμικρή βάση και ποτέ δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο ούτε στο προσκήνιο", σημειώνει.
-Αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ με δική του χρηματοδότηση;
"Επί του παρόντος παραμένει ουσιώδες να συμμετάσχει το ΔΝΤ με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα και αυτό συμβαίνει, μεταξύ άλλων, επειδή το πρόγραμμα του ESM έχει οικοδομηθεί πάνω στην πολιτική συμφωνία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Εάν το ΔΝΤ δεν αποκτήσει ένα ξεχωριστό, δικό του πρόγραμμα, η πολιτική βάση για το πρόγραμμα του ESM παύει να υφίσταται. Και αυτό θα ήταν και πολιτικά και οικονομικά πολύ δύσκολο, διότι αν θέτει υπό αμφισβήτηση το δικό μας πρόγραμμα, αυτό είναι κάτι που δεν θα θέλαμε να το σκεφτούμε με δεδομένες τις αποπληρωμές που πρέπει να γίνουν, ιδίως στα μέσα Ιουλίου. Και επίσης ενόψει των επερχόμενων εκλογών σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη-μέλη", υπογραμμίζει.
-Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα
"Πιστεύω ότι μια αρκετά γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προτιμότερη από οικονομικής άποψης για την Ελλάδα απ' ό,τι αν περιμένει κανείς για έναν μήνα, δύο, τρεις ή τέσσερις μήνες.
Η ταχεία ολοκλήρωση θα είναι καλύτερη για την καταναλωτική εμπιστοσύνη των επενδυτών, για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Με το κλείσιμο της αξιολόγησης πιστεύω ότι οι όποιες αμφιβολίες για την επιτυχία του προγράμματος θα πάψουν να υπάρχουν", σημειώνει.
-Για το χρέος
"Αναμένω ότι αν υπάρξει κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με κοινούς όρους και προϋποθέσεις με το ΔΝΤ και με μια κοινή Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA), τότε όντως θα περίμενα διαύγεια και σαφήνεια για τα μέτρα που σχετίζονται με το χρέος", αναφέρει ο κ. Wieser.