Αναδιάρθρωση χρέους και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αποτελεί σύμφωνα με το Γραφείο της Βουλής για την παρακολούθηση του κρατικού προϋπολογισμού την συνταγή της επιτυχίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την μακρόχρονη κρίση, αναφέρει το protothema.
Με τίτλο «H παγίδα του χρέους» οι συντάκτες επιχειρούν αν καταγράψουν την πορεία του ελληνικού χρέους κατά την εποχή των μνημονίων αλλά και τις αιτίες που δεν έχει επιτευχθεί έως σήμερα η απομείωσή του.
«Ενω η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και παρά το «κούρεμα» του PSI το 2012, η χώρα διανύει ήδη τον 7ο χρόνο ύφεσης, το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά περίπου 25%, το χρέος έχει εκτιναχθεί στο 175% του ΑΕΠ ενώ η ανεργία είναι σε υψηλότατα επίπεδα» επισημαίνουν μεταξύ άλλων για να προσθέσουν «Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις - που είναι άκρως απαραίτητες για την εγκαθίδρυση ενός νέου οικονομικού-παραγωγικού μοντέλου - έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ και η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε κεφάλαια είναι ιδιαιτέρως προβληματική. Η ζοφερή αυτή κατάσταση αυξάνει και την αβεβαιότητα (σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο), δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο».
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα έχει «παγιδευτεί σε ένα αλληλοτροφοδοτούμενο υφεσιακό «σπιράλ», τόσο λόγω του υψηλού και δυσβάστακτου χρέους (που επηρεάζει βασικούς αναπτυξιακούς συντελεστές), όσο και λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί (ως απόρροια της κρίσης χρέους), αλλά και του χαμηλού επιπέδου των θεσμών της χώρας (που είναι υψίστης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη)».
Τέλος, εξηγούν ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς παράλληλες μεταρρυθμίσεις δεν ωφελήσει. «Από την άλλη πλευρά, μία αναδιάρθρωση χρέους per se, χωρίς βαθιές τομές δεν θα βοηθήσει. Σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα βρίσκεται πάλι στην κόψη του ξυραφιού. Επομένως, η Ελλάδα πρέπει απαραιτήτως να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως στη δικαιοσύνη, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, στην καλύτερη λειτουργία των μηχανισμών του κράτους και στην διακυβέρνηση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναφτάσει σε καταστάσεις χρεοκοπίας και αναξιοπιστίας» εξηγούν.