Η υποχώρηση στις τιμές του αργού «καίει» τη Σαουδική Αραβία και δύο ακόμη πετρελαιοεξαγωγούς χώρες του Αραβικού Κόλπου, που είδαν την πιστοληπτική τους αξιολόγηση να υποβαθμίζεται από τον οίκο Moody’s.
Η Moody’s αναθεώρησε προς τα κάτω την πιστοληπτική κατάταξη της Σαουδικής Αραβίας κατά μία βαθμίδα, στην κατηγορία Α1 από Aa3, διατηρώντας όμως σταθερή την προοπτική για την οικονομία του βασιλείου. Παράλληλα, υποβάθμισε την κατάταξη του Ομάν επίσης κατά μία βαθμίδα στην κατηγορία Baa1, ενώ και το αξιόχρεο του Μπαχρέιν αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, στην κατηγορία Ba2.
Η κατάρρευση των ενεργειακών τιμών από τα υψηλά που είχαν αγγίξει τον Ιούνιο του 2014 έχει επιφέρει μείζον πλήγμα στις οικονομίες του Κόλπου, οι οποίες εξαρτώνται από τα πετρελαϊκά έσοδα για τη χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών. Ορισμένες χώρες, για να αντεπεξέλθουν στην εποχή χαμηλών τιμών, έχουν λάβει μέτρα, όπως η μείωση των δαπανών, αύξηση φόρων, έκδοση χρέους, ενώ αντλούν μέρος των συναλλαγματικών τους διαθεσίμων, που είχαν συγκεντρώσει τις τελευταίες δεκαετίες, τότε που οι τιμές του αργού ήταν υψηλότερες.
Στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης οικονομίας του αραβικού κόσμου, τα αποθέματα έχουν μειωθεί πάνω από 155 δισ. δολάρια, υποχωρώντας κάτω από το όριο των 600 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο.
Στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας όμως, οι επενδυτές έδειξαν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για την τιμή του πετρελαίου παρά για την «ετυμηγορία» της Moody’s. Μία ημέρα μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο του Ριάντ κατέγραψε σημαντικά κέρδη, για να κλείσει στη συνέχεια με οριακή μεταβολή. Η μετοχή της Saudi Arabian Mining Co., γνωστής ως Maaden, έκλεισε με κέρδη 3,8%. Στο Χρηματιστήριο του Ντουμπάι, ο γενικός δείκτης υποχώρησε 1,2%, στον απόηχο της ανακοίνωσης απογοητευτικών αποτελεσμάτων τριμήνου.