Τα καταφέραμε και πάλι. Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά νερό. Ένα μικρό σχετικά καράβι βυθίστηκε ξαφνικά, χωρίς εμφανή λόγο κι αιτία, γεγονός που γεννάει πολλά ερωτηματικά, και περίμεναν από ιδιωτικούς φορείς να λύσουν το πρόβλημα, μια και τα μέσα που διαθέτει το κράτος, ή ήταν εκτός λειτουργίας, ή αδράνησαν και δεν ανέλαβαν έγκαιρα δράση.
Αποτέλεσμα η εκτεταμένη ρύπανση που ξεκίνησε από την Σαλαμίνα και έφτασε μέχρι το Καβούρι.
Του Τάσου Παπαδόπουλου
Οι νεότερες υποσχέσεις του Π. Κουρουπλή για επίλυση του προβλήματος μέσα σε ένα μήνα, κανένα δεν πείθουν, μια και όλοι γνωρίζουμε ότι το μαζούτ ρυπαίνει από τα βράχια μέχρι την άμμο, επικάθεται στον πυθμένα της θάλασσας και επανεμφανίζεται ανάλογα με τα ρεύματα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται χρόνια μέχρι να αποκατασταθεί η τεράστια αυτή οικολογική καταστροφή.
Από την άλλη πλευρά πέρα από το απαγορευτικό που προέκυψε για τους λουόμενους του Σαρωνικού, μετά τις παλινωδίες του αρμόδιου υπουργού που ανεύθυνα και επιπόλαια έστελνε τον κόσμο στη θάλασσα για μπάνιο, υπάρχει και ανυπολόγιστη ζημιά και για όσους κινούνται στην οικονομική σφαίρα αυτών των περιοχών, από τους εστιάτορες μέχρι τους αλιείς.
Το γεγονός ότι πνιγήκαμε σε μια κουταλιά νερό αποδεικνύει περίτρανα, το πως και το γιατί ο σημερινός κρατικός οργανισμός, που αρχίζει από τους υπουργούς και φτάνει μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο δεν λειτουργεί διαχρονικά υπέρ του πολίτη και δεν ενεργεί δια λογαριασμό του, ως θεματοφύλακας προστασίας της ζωής, των υλικών αγαθών και του περιβάλλοντος.
Χρειάστηκε η κακή τρόικα το 2010 να μας πει ότι ο ρόλος του ελέγχου των πλοίων πρέπει ολοκληρωτικά να ανατεθεί στον Ελληνικό Νηογνώμονα. Και πάλι το πολιτικό σύστημα αγνόησε αυτήν την επισήμανση και συνέχισε να δίνει άδειες στα πλοία το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με αποτέλεσμα να ταυτίζεται στον ίδιο φορέα ο ελεγκτής και ο ελεγχόμενος.
Θα μας απαντήσει άραγε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με πια παραστατικά καλής ναυσιπλοΐας έδωσε τρεις φορές παρατάσεις στην άδεια του «Αγία Άννα 2»;
Θα μας πουν πως επέτρεπαν ένα σαπιοκάραβο να κινείται χωρίς στην ουσία ασφάλεια;
Θα μας πουν γιατί το περίεργο αυτό καράβι έκανε ανεφοδιασμούς και σε ποια καράβια εν πλω, αγκυροβολημένο μεταξύ Σαλαμίνας και Περάματος;
Τα ερωτηματικά είναι άπειρα, όμως στον αρμόδιο – αναρμόδιο υπουργό έδωσε μια σοβαρά και εμπεριστατωμένη απάντηση ο πλέον αρμόδιος επί του θέματος καθηγητής τοξικολογίας κ. Δ. Κουρέτας μιλώντας στο Σκάι. Είπε πολύ απλά ότι υπάρχει πρωτόκολλο ενεργειών και δράσεων, που δεν τηρήθηκε, υπήρξε καθυστέρηση τριών ημερών και τέλος ότι αποδείχθηκε η ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού.
Παράλληλα μάθαμε από τον κ. Κουρέτα που είναι Πρόεδρος της Τοξικολογικής Εταιρίας και μετέχει επίσης στο αντίστοιχο Ανώτατο Συμβούλιο της ΕΕ, ότι υπάρχουν επτά πανεπιστημιακοί με αντίστοιχη ειδικότητα τους οποίους δεν κάλεσαν να συμβουλευθούν, οι τρεις υπουργοί της Ναυτιλίας.
Προτίμησαν να κάνουν πολιτική διαχείριση με κάθε λογής επικοινωνιακά κόλπα, για να κοροϊδέψουν τάχα τους αφελείς πολίτες, με επιχειρήματα του τύπου εσείς τα είχατε κάνει χειρότερα στο Πέραμα πριν τρία χρόνια.
Όμως ο κ. Κουρέτας επεσήμανε επίσης ότι σε ένα ανάλογο ατύχημα στον Ευβοϊκό, πριν λίγα χρόνια, χρειάστηκαν δύο χρόνια για να καθαρίσει η ρύπανση που προκλήθηκε διαψεύδοντας τον Π. Κουρουπλή να μας είπε, ότι σε ένα μήνα θα έχουν καθαρίσει οι ακτές.
Ποιόν να πιστέψουμε τον υπουργό ή τον ειδικό επιστήμονα, που με γνώση του αντικειμένου μίλησε επί της ουσίας για το μεγάλο αυτό θέμα.
Τα γεγονότα αποδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος, που παίζει με την εξουσία παραπλανώντας τους πολίτες, καταλαμβάνει το κράτος και βολεύει αποκλειστικά τα κομματικά του στελέχη, μετατρέποντας τους δημόσιους λειτουργούς σε γραφειοκράτες αποκόπτοντάς τους από τις εκτελεστικές τους ευθύνες.
Οι τρείς υπουργοί που εμπλέκονται στις αρμοδιότητες διαγκωνίστηκαν για να μας καθησυχάσουν, χρησιμοποιώντας την δύναμη των ΜΜΕ, ενώ ένας τρίτος που προέρχεται από τους Οικολόγους, μας είπε ότι για όλα φταίει η κοινωνία και το διεθνές λόμπι πετρελαίου! Άρμεγε και κούρευε που λέει και ο λαός.
Κι επειδή η προστασία του πολίτη από κάθε μορφής κινδύνους είναι πρώτιστο καθήκον κάθε ευνομούμενης δημοκρατικής κοινωνίας, οι αρμόδιοι κάθε μορφής και λογής, έγκαιρα, και όχι κατόπιν εορτής, όφειλαν να επισημάνουν στους πολίτες, που απαγορεύεται το κολύμπι, που έχει φτάσει η πετρελαιοκηλίδα, αλλά και να επισημάνουν τους κινδύνους από την παραμονή εγκύων, για παράδειγμα στα βράχια αυτών των περιοχών, όπως σημείωσε ο κ. Κουρέτας, καθώς και να αναλάβουν την επιτήρηση των περιοχών που απαγορεύεται η αλιεία.
Σε κάθε ευνομούμενη χώρα πάντως, οι υπηρεσίες και οι υπεύθυνοι από τον αρχηγό του Λιμενικού μέχρι τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου, οφείλουν να κινούνται σε τέτοιες περιπτώσεις με βάση τους νόμους αυτόματα και να μην περιμένουν οδηγίες από τους υπουργούς τους γραμματείς και τους φαρισαίους.
Έτσι θα σώσουμε τα δάση μας, κάτι που δεν συνέβη το περασμένο καλοκαίρι, θα προλαβαίνουμε τις εκτεταμένες ρυπάνσεις, όπως αυτή του Σαρωνικού, και θα αφήσουμε στους επόμενους μια όμορφη χώρα, όπως αυτή που παραλάβαμε.
Και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να αλλάξει νοοτροπία και να φτιάξει ένα κράτος πραγματικά στην υπηρεσία του πολίτη…
ΠΗΓΗ: ORGI.GR