Ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι θα είναι ωφελούμενοι από το νέο ασφαλιστικό, σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι «θα δουν λεφτά στην τσέπη τους», προσθέτοντας ότι «αυτό το Ασφαλιστικό κοιτάζει στο μέλλον, έτσι όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι, όλοι οι αυριανοί συνταξιούχοι θα είναι ωφελούμενοι και θα δουν αύξηση στην σύνταξη που θα τους αναλογούσε, εφόσον έχουν ασφάλιση 30 χρόνια και έστω μία ημέρα παραπάνω».
Αναφερόμενος στις αιτιάσεις ότι το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά ένας «νόμος Βρούτση – Κατρούγκαλου», απάντησε ότι «υπάρχει λανθασμένη εντύπωση, ότι ο Υπουργός είναι αυτός που καθορίζει το πλαίσιο. σύμφωνα και με την επιστημονική βιβλιογραφία το Ασφαλιστικό πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες», προσθέτοντας ότι στο νέο Ασφαλιστικό έχει σε όλους διαφοροποίηση σε σχέση με τον «νόμο Κατρούγκαλου», λέγοντας ότι
-«Οι συντελεστές αναπλήρωσης άλλαξαν, διότι πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης
-Το ύψος των εισφορών δεν έχει σχέση με τον Βρούτση ή τον Κατρούγκαλο, διότι ήδη έχει αρχίσει και μειώνεται το ύψος τους για του μισθωτούς, ενώ και σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες καταργούμε τις αδικίες.
-στην οργανωτική δομή, όπου επίσης γίνονται αλλαγές, καθώς δημιουργείται ο e-ΕΦΚΑ που ενοποιεί στην ουσία όλα τα Ταμεία,
-Η φιλοσοφία, όπου σε αντίθεση με τον νόμο Κατρούγκαλου, πλέον έχει στο επίκεντρο της την ανταπόδοση».
«Ένα εκατομμύριο ωφελούμενοι, αλλά όχι αυξήσεις σε όλους»
Σε ότι αφορά τα οφέλη που θα προκύψουν για ασφαλισμένους, ο Γιάννης Βρούτσης είπε πώς με το νέο Ασφαλιστικό «από την αρχή εμείς είπαμε ότι ένα εκατομμύριο θα είναι ωφελούμενοι.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι θα δουν λεφτά στην τσέπη τους», προσθέτοντας «αυτό το Ασφαλιστικό «κοιτάζει» στο μέλλον, έτσι όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι, όλοι οι αυριανοί συνταξιούχοι θα είναι ωφελούμενοι και θα δουν αύξηση στην σύνταξη που θα τους αναλογούσε, εφόσον έχουν ασφάλιση 30 χρόνια και έστω μία ημέρα παραπάνω».
Όπως προσέθεσε, «παράλληλα, από τους νυν συνταξιούχους, είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις του. Δεν μπορώ να σας πω το ύψος των αυξήσεων, διότι η αναλογιστική μελέτη στην οποία στηρίζεται το νομοσχέδιο είναι του 2018, αλλά τα χρήματα θα δοθούν προς τα μέσα του 2020, οπότε θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις».
Ανέφερε δε πως «μεταξύ των συνταξιούχων που θα δουν αυξήσεις, είναι εκείνοι που στην κύρια σύνταξη τους δεν έχουν προσωπική διαφορά, ενώ συνολικά από όσους παίρνουν επικουρικές συντάξεις, θα είναι 280.000-300.000 συνταξιούχοι οι οποίοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους».
Ο κ. Βρούτσης έστρεψε τα πυρά τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως έδινε «εικονικές λύσεις» στα προβλήματα που υπάρχουν, όπως εκείνο των εκκρεμών συντάξεων, στο οποίο πλέον δίνονται λύσεις μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος και τις ψηφιακές συντάξεις, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικός ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην κοινωνική ασφάλιση. Αναφερόμενος στις δαπάνες για το Ασφαλιστικό, είπε ότι πλέον οι δαπάνες στην Ελλάδα αντιστοιχούν στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.
Για την «13η σύνταξη»
Απαντώντας σε ερωτήματα για το κοινωνικό μέρισμα, ο κ. Βρούτσης είπε «για εμένα και την ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ «13η σύνταξη», αυτό ήταν προεκλογικό επίδομα για να εξαγοράσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ψήφο των συνταξιούχων. Το ψηφίσαμε διότι είμαστε πάντοτε υπέρ του να παίρνει χρήματα ο κόσμος. Περιμένω και από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το ίδιο, στηρίζοντας τον νόμο, αν και ακόμη δεν έχουν ακούσει τις προτάσεις του».
«Το Ασφαλιστικό σύστημα του μέλλοντος πρέπει να μοιράζει χρήματα όχι με όρους επιδόματος, αλλά με όρους κοινωνικής ασφάλισης», συμπλήρωσε ο Υπ. Εργασίας, λέγοντας ότι «στον χώρο της κοινωνικής πολιτικής υπάρχουν μέτρα που είναι από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη, όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το Α21 και τα άλλα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και το επίδομα γέννας. Αυτό είναι άλλο και το Ασφαλιστικό είναι άλλο».
«Οι αποφάσεις του ΣτΕ που βγήκαν το 2015 δεν υλοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι αποφάσεις του ΣτΕ που βγήκαν τον Οκτώβριο υλοποιούνται από την Κυβέρνηση, η απόφαση που θα βγει για την πιλοτική δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΣτΕ θα εφαρμοστεί στο ακέραιο από την Κυβέρνηση», είπε ο κ. Βρούτσης σε ότι αφορά τις περικοπές στις συντάξεις και τα αναδρομικά, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τους συνταξιούχους να μην «τρέχουν σε εργατολόγους», λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση συγκέντρωσε όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και ζήτησε την απόφαση του ΣτΕ επ΄ αυτών», προσθέτοντας ότι «μετά τον νέο νόμο για το Ασφαλιστικό, δεν θα χρειάζεται κάποιος να προσφύγει για κάποιον λόγο στην Δικαιοσύνη», αφού οι αποφάσεις της θα έχουν εφαρμοστεί πλήρως και θα έχουν περιληφθεί στις νέες διατάξεις.
«Σε μία δόση θα δοθούν τα αναδρομικά»
Ο κ. Βρούτσης περιέγραψε την διαδικασία για την επιστροφή των αναδρομικών σε συνταξιούχους, λέγοντας ότι η σειρά των πραγμάτων είναι «η ψήφιση του νόμου από την Βουλή, η δημοσίευση του στο ΦΕΚ και αμέσως μετά ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων για να δούμε ποιοι δικαιούνται να πάρουν χρήματα, σε πόσους πρέπει να γίνει συμψηφισμός και σε ποιους πρέπει να επιστραφούν ποσά από αναδρομικά, κάτι που θα γίνει σε μία δόση», δίχως να προσδιορίσει χρονικά πότε θα γίνει αυτό, όμως ούτε διαψεύδοντας τις αναφορές του Γιώργου Παπαδάκη ότι η καταβολή των χρημάτων αυτών θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο.