«Μια ανεξάρτητη Καταλονία θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, κάτι που θα έπληττε την τοπική οικονομία».
Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Ραχόι να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 και να κηρύξει εκλογές στην περιφέρεια.
«Θα έβγαινε από όλες τις συνθήκες, το 70% του ΑΕΠ θα υπόκειτο σε δασμούς και φυσικά σύνορα. Θα εξερχόταν από την Ευρωζώνη και οι τράπεζες δεν θα είχαν την κάλυψη της ΕΚΤ… θα έπρεπε να δημιουργήσει το δικό της νόμισμα το οποίο θα υφίστατο μεγάλη υποτίμηση», δήλωσε ο Λουίς ντε Γκίντος στο ισπανικό κοινοβούλιο.
«Μια τέτοια υποτίμηση θα οδηγούσε σε μια εκτιμώμενη συρρίκνωση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης κατά 25-30%, σε αυξημένο πληθωρισμό και σε διπλασιασμό του ποσοστού ανεργίας» τόνισε.
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η Καταλονία, με τον τουρισμό να σημειώνει κάμψη της τάξεως του 15%, μεγάλες τράπεζες να μετακινούν τα κεντρικά τους γραφεία στη Μαδρίτη και κάτοικοι να τραβούν σημαντικά ποσά από τους λογαριασμούς τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των τραπεζών να φύγουν.
Ορισμένοι παρομοιάζουν το τεταμένο κλίμα στην Ισπανία, με το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit και άλλοι με την ελληνική κρίση.
Ο οίκος αξιολόγησης S&P διατηρεί την βαθμολογία BBB+ για την Ισπανία, εκφράζει όμως φόβο για ενδεχόμενη αναβάθμιση μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία.
Οι ισχυροί της Ευρώπης εκφράζουν την στήριξή τους στην Ισπανία, η οποία έχει χαρακτηρίσει παράνομο το δημοψήφισμα στην Καταλονία.