Οταν η ΕΚΤ έκανε τον περασμένο Δεκέμβριο το πρώτο βήμα έγκρισης για τη διάσωση της Monte dei Paschi από το ιταλικό Δημόσιο, υπήρξαν μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της που δεν συμφωνούσαν 100% με αυτό.
Αν και διαφωνούσαν, καθώς, πίσω από αυτή την κίνηση, είδαν μια πολιτική συμφωνία για τη διάσωση της παλαιότερης τράπεζας στον κόσμο, συμφώνησαν τελικά να πουν το «ναι», παρά τις ανησυχίες τους για το κατά πόσον υγιής είναι η τράπεζα, αναφέρει το ependisinews.
Το τελευταίο τρίμηνο η ΕΚΤ έχει τηρήσει χαμηλούς τόνους, βάζοντας μπροστά την Κομισιόν που θα καθορίσει τελικά το σχέδιο διάσωσης της τράπεζας από το ιταλικό κράτος. Οι διαφωνίες ωστόσο παραμένουν, καθώς μέλη των εποπτικών αρχών δεν βλέπουν με καλό μάτι τη χρήση χρημάτων των φορολογουμένων για τη διάσωση της Monte για τρίτη φορά.
Η επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, ανέφερε σε συνέντευξή της τη Δευτέρα, ότι η Monte Paschi και άλλες ιταλικές τράπεζες που περιμένουν να διασωθούν, «δεν είναι αφερέγγυες, αλλιώς δεν θα μιλούσαμε για προληπτική ανακεφαλαιοποίηση».
Την άποψη αυτή όμως δεν τη συμμερίζονται όλοι, καθώς διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το αν η τράπεζα πληροί τις προϋποθέσεις για αυτή την ειδική μεταχείριση.
«Είναι ασαφές αν η Monte Paschi πληροί τα κριτήρια εξαίρεσης της κοινοτικής οδηγίας BRRD για τη διάσωση των τραπεζών. Όπως αναφέρουν αναλυτές το σχέδιο ίσως πλήξει την αξιοπιστία της οδηγίας, δεδομένου ότι θα πρόκειται ουσιαστικά και για το πρώτο της κρας τεστ.
Η φερεγγυότητα μιας τράπεζας σε περίπτωση προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης, έγγυται αφενός στο να πληρεί η τράπεζα της ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις και αφετέρου στο να βρεθεί κάτω του ορίου στα σχετικά στρες τεστ.
Η Monte Paschi πέρασε και στα δυο. Ωστόσο κάποια μέλη της ΕΚΤ θεωρούν ότι η βιωσιμότητά της βασίστηκε σε μη ρεαλιστικές αποτιμήσεις του προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων που διαθέτει. Και λένε, ότι η ΕΚΤ έδωσε το πράσινο φως αν και η πιθανότητα να πούλησε η τράπεζα αντικανονικά, ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης σε μικροεπενδυτές δεν μπορεί να φανεί πλήρως από την αξιολόγηση φερεγγυότητας.
Η Νουί, πάντως, από την πλευρά της, ερωτηθείσα αν η ΕΚΤ πιέστηκε να φανεί επιεικής με τις προβληματικές τράπεζες, ήταν κατηγορηματικά αρνητική. Όπως είπε, τράπεζες που έχουν προβλήματα δεν μπορούν να σταλούν προς εκκαθάριση όσο πληρούν τα κριτήρια φερεγγυότητας του ευρωπαϊκού δικαίου