Ιστορικά συντριπτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και ταυτόχρονα εξαφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ από τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας αποτυπώνεται στα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου στις Περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους.
Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει τους υποψήφιους της σε 11 -ή και 12, αν υπολογιστεί και ο προσκείμενος στην Κεντροδεξιά που εκλέγεται στο Βόρειο Αιγαίο- από τις 13 Περιφέρειες, αυξάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα την επιρροή της, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τα ερείσματά του, καθώς δεν εκλέγεται κανένας από όσους έχρισε υποψηφίους, αναφέρει το newmoney.
Αντίστοιχη εικόνα διαμορφώνεται και στους μεγάλους Δήμους, καθώς οι εκλεγμένοι με τη σημαία της κυβερνητικής παράταξης είναι ελάχιστοι σε όλη τη χώρα. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει έπειτα από εννέα χρόνια ξανά τον Δήμο Αθηναίων με τον Κώστα Μπακογιάννη.
Ο χάρτης των Περιφερειών βάφτηκε μπλε από το μια άκρη ως την άλλη της χώρας, με εξαίρεση την Κρήτη, η οποία από τον πρώτο γύρο είχε βαφτεί «πράσινη», καθώς έμεινε στα χέρια του Σταύρου Αρναουτάκη που, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, είχε και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέγραψε εκεί τα μοναδικά εκλογικά κέρδη.
Η Νέα Δημοκρατία απέσπασε από τον ΣΥΡΙΖΑ την Αττική, με την άνετη επικράτηση του Γιώργου Πατούλη έναντι της Ρένας Δούρου, τα Ιόνια Νησιά, όπου η Ρόδη Κράτσα θριάμβευσε απέναντι στον Θεόδωρο Γαλιατσάτο.
Επίσης, κέρδισε ξανά τη Στερεά Ελλάδα με τον Φάνη Σπανό, ενώ επικράτησε και στη Δυτική Ελλάδα με τον Νεκτάριο Φαρμάκη που εκθρόνισε τον κοινό υποψήφιο ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολο Κατσιφάρα, γεγονός που δεν αποκλείεται να σχετίζεται με την τελευταία κρίση στην Χαριλάου Τρικούπη.
Σημαντική επίσης θεωρείται και η εκλογή στην Πελοπόννησο, όπου ο Παναγιώτης Νίκας εξοβέλισε τον Πέτρο Τατούλη. Αλλαγή σκυτάλης υπήρξε, τέλος και στο Βόρειο Αιγαίο, όπου ο προερχόμενος από τον Κεντροδεξιό χώρο Κωνσταντίνος Μουτζούρης επικράτησε της νυν περιφερειάρχη Χριστιάννα Καλογήρου, που είναι η μόνη από τους επίσημους υποψήφιους της ΝΔ που δεν εκλέγεται στον δεύτερο γύρο.
ΝΔ: Ηχηρό και καθολικό το μήνυμα
Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου. Υποστηρίζουν ότι «έγινε το δεύτερο βήμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που επιθυμούν οι πολίτες. Το μήνυμα τους είναι ηχηρό, και καθολικό, καθώς ποτέ στο παρελθόν μια παράταξη δεν είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Και μάλιστα τις 11 εξ αυτών με τους υποψηφίους που είχαν την επίσημη υποστήριξη της».
Πρωτοφανής είναι η επικράτηση της ΝΔ και στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης, δηλαδή στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν από την Πειραιώς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ΝΔ εκλέγει 35 δημάρχους που προέρχονται από τις τάξεις της, έναντι εννέα που προέρχονται από το ΚΙΝΑΛ και μόλις πέντε από τον ΣΥΡΙΖΑ (μάλιστα μόνον ο ένας εξ αυτών είναι κομματικό του στέλεχος).
Επιπλέον, αναφέρεται ότι η Κεντροδεξιά παράταξη επικράτησε μετά από 21 χρόνια στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και μάλιστα με μια ιστορική νίκη. Το ποσοστό άνω του 65% που έχει λάβει στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στην οποία ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, δείχνει από μόνο του την απόφαση των Ελλήνων να γυρίσει σελίδα η χώρα.
Η καθολική υπεροχή της ΝΔ επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες κέρδισε περιφέρειες της χώρας που εκλογικά πάντα υστερούσε. Όπως τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια.
Αντίστοιχης πολιτικής σημασίας είναι και η επικράτηση του Παν. Νίκα έναντι του Π. Τατούλη στην Πελοπόννησο. Και αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει μια αυτοδιοικητική επιλογή απέναντι στην εύκολη λύση, που θα ήταν η στήριξη του νυν περιφερειάρχη που προέρχεται από τη ΝΔ.
Ένα ακόμη κερδισμένο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του, είναι η επικράτηση δύο νέων ανθρώπων που επέλεξε παίρνοντας ένα πολιτικό ρίσκο για να σηματοδοτήσει την ανανέωση στην πολιτική σκηνή την οποία επιθυμούν οι πολίτες. Του 35χρονου Φάνη Σπανού στην Στερεά Ελλάδα και του 38χρονου Νεκτάριου Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίοι επικράτησαν, ανατρέποντας όλα τα αρχικά προγνωστικά.
Η χαμηλή προσέλευση υπό «κανονικές συνθήκες» στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές παραδοσιακά συνδυάζεται με το ότι το πολιτικό μήνυμα δίνεται στον πρώτο γύρο ή ότι σε πολλές περιπτώσεις η μάχη θεωρείται ότι έχει ήδη κριθεί από τον πρώτο γύρο, καθώς και με την «κόπωση» κάποιων ψηφοφόρων.
Περίπου πέντε λεπτά πριν κλείσουν οι κάλπες, οι φόβοι των κομματικών επιτελείων ότι η προσέλευση στις κάλπες για τον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι σημαντικά μικρότερη από την πρώτη Κυριακή, επιβεβαιώνονταν, καθώς πηγές του υπουργείου Εσωτερικών έκαναν λόγο για πολύ χαμηλή συμμετοχή.
Σε αυτό δεν μπορεί να παραβλεφθεί το στοιχείο του καλού καιρού, καθώς πολλοί προτίμησαν τις παραλίες, για ν' απολαύσουν το μπάνιο τους.
Δεν ήταν λίγοι, εξάλλου, εκείνοι που, έχοντας στείλει το «μήνυμά» τους στην πολιτική ηγεσία ήδη μέσα από την κάλπη των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, και έχοντας ήδη «σταυρώσει» τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της αρεσκείας τους από τον α' γύρο, επέλεξαν να απέχουν από την κάλπη.
Ρεκόρ αποχής
Σε ύψη ρεκόρ κυμάνθηκε η αποχή στις επαναληπτικές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, καθώς σε πολλές περιοχές από τους τρεις ψηφοφόρους προσήλθε στις κάλπες ο ένας, ενώ απείχαν οι δύο.
Σε επίπεδο περιφερειών, για να εκλέξουν τον νέο περιφερειάρχη Αττικής προσήλθε το 41,26% των ψηφοφόρων και απείχε το 58,74%, ενώ στον α' γύρο η αποχή ήταν 41,14%.
Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία το 40,36% των ψηφοφόρων και απείχε το 59,64%. Η αποχή στον α' γύρο ήταν 46,77%.
Η μεγαλύτερη αποχή σημειώθηκε στο Βόρειο Αιγαίο, όπου προσήλθε στις κάλπες το 33,45% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ δεν προσήλθε το 66,55%. Στον α' γύρο απείχε το 54,47%.
Στη Δυτική Ελλάδα ψήφισε το 45,81% των πολιτών και απείχε το 54,19%, ενώ την περασμένη Κυριακή η αποχή ήταν 39,32%. Στα Ιόνια Νησιά συμμετείχε το 38,74% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ δεν προσήλθε στις κάλπες το 61,26%. Η αποχή στον α' γύρο ήταν 48,63%.
Για την εκλογή του νέου περιφερειάρχη Πελοποννήσου ψήφισε το 39,89% του εκλογικού σώματος και απείχε το 60,11%, ενώ την περασμένη Κυριακή η αποχή ήταν 45,22%.
Για περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας προσήλθε το 44,28% των ψηφοφόρων και απείχε το 55,72%. Η αποχή στον α' γύρο ήταν 36,33%.
Ανάλογα υψηλή ήταν η αποχή και στις δημοτικές εκλογές. Ενδεικτικά, για την εκλογή του νέου δημάρχου Αθηναίων ψήφισε το 33,33% του εκλογικού σώματος, ενώ απείχε το 66,66%. Η αποχή στον α' γύρο έφτασε το 53,26%.