Την μεταρρύθμιση της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με non-paper προωθεί η γαλλική διπλωματία.
Με αυτή την κίνηση η Γαλλία ευελπιστεί να μετριάσει τη σκληρή κριτική που δέχθηκε τον Οκτώβριο ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, για το «όχι» στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την την Αλβανία και τα Σκόπια.
Το βέτο της Γαλλίας στην Αλβανία και τα Σκόπια καταδίκασαν έντονα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έκανε λόγο για «βαρύ ιστορικό λάθος».
Η Γαλλία προτείνει εφτά θεματικές ενότητες, η οποία οφείλουν να εφαρμοστούν διαδοχικά από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.
Οι ενότητες αφορούν τα Θεμελιώδη Δικαιώματα & Κράτος Δικαίου, Παιδεία & Επιστήμη, Απασχόληση & Κοινωνικά ζητήματα.
Μόλις ένα κράτος εκπληρώσει όσα προβλέπονται σε μια από τις θεματικές ενότητες, τότε θα αποκτά πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως η Eurojust για συνεργασία σε ζητήματα δικαιοσύνης ή το πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης Erasmus.
Ουσιαστικά, το γαλλικό μοντέλο φαίνεται να προκρίνει μια διαδικασία επτά σταδίων με τις υπό ένταξη χώρες να αποκτούν πρόσβαση σε επιλεγμένα προγράμματα και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτού φτάσουν στην πλήρη ενοποίηση.
Σύμφωνα με το non paper, μόνο στο τέταρτο βήμα θα μπορεί η υπό ένταξη χώρα να μπει στην τραπεζική ένωση, ενώ στο πέμπτο θα είναι σε θέση να λαμβάνει επιδοτήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πιο σημαντικό που προκύπτει είναι πως δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο πια, ότι η διαδικασία για μια χώρα θα ολοκληρωθεί απλώς γιατί ξεκίνησε.
Για να ξεκινήσει μια διαδικασία ένταξης απαιτείται να υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιλαμβάνει 35 κεφάλαια διαπραγματεύσεων αλλά οι υποψήφιες χώρες τείνουν να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να ξεκινήσουν τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις.