Oριστικό τέλος στις συζητήσεις για την προμήθεια των φρεγατών τύπου Belharra μπήκαν κατά τη συνάντηση που είχαν το περασμένο Σάββατο, στο περιθώριο της δραματικής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Παρά τη δεδομένη επιθυμία στήριξης της γαλλικής βιομηχανίας όπλων από το Παρίσι, κατέστη σαφές ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δεν πρόκειται να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις, ούτε θα μεταβάλει την τακτική πλήρους στήριξης της Αθήνας από τον κ. Μακρόν έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων.
Η απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην προμήθεια εδράζεται σε δύο λόγους: Πρώτον, το κόστος για την αγορά είχε φθάσει τα 3 δισ. ευρώ. Με δεδομένα τα στενά περιθώρια του προϋπολογισμού εκτιμήθηκε ότι το κονδύλι ήταν υψηλό.
Δεύτερον, ο χρόνος παράδοσης είχε προσδιοριστεί για το 2025. Ομως, με δεδομένη την κλιμακούμενη τουρκική απειλή, η Αθήνα εκτιμά πως απαιτούνται προμήθειες και κινήσεις αναβάθμισης αμυντικού υλικού που θα είναι «άμεσης απόδοσης» τόσο για το ναυτικό όσο και για την αεροπορία. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διερευνάται κατά πόσον είναι εφικτό ορισμένες εξ αυτών να γίνουν από τη γαλλική αγορά.
Στους δύο παραπάνω λόγους ήρθε να προστεθεί και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για επιστροφή στους συνταξιούχους αναδρομικών ύψους περί τα 4 δισ. ευρώ.
Με δεδομένη την απόφαση του πρωθυπουργού για επιστροφή των περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έθεσε βέτο στην αγορά των φρεγατών με το αιτιολογικό ότι τα χρήματα δεν μπορούν να συγκεντρωθούν.