Περισσότερο από ότι αναμενόταν, αυξήθηκε η ανεργία στη Γερμανία τον Οκτώβριο, καθώς τα κέρδη των εργοστασίων παρέμειναν σε πτωτική τάση, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει με δημοσιονομικά κίνητρα.
Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 6.000 τον Οκτώβριο, ενώ οι εκτιμήσεις μιλούσαν για αύξηση 3.000. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 5%, κοντά σε χαμηλό ιστορικό, αναφέρει το newmoney.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η βιομηχανία «έπεσε» σε πτωτική πορεία και η απασχόληση στη βιομηχανία «κινήθηκε» με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχεδόν 10 χρόνια.
Η Γερμανία πιθανότατα βρέθηκε σε ύφεση το περασμένο τρίμηνο – τα στοιχεία αναμένονται στις 14 Νοεμβρίου – και η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ενίσχυση των δημόσιων δαπανών. Ως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η χώρα θεωρείται ζωτικής σημασίας για την υγεία του νομισματικού μπλοκ.
Οι κατασκευαστές πλήττονται από την αβεβαιότητα σχετικά με τον προστατευτισμό του παγκόσμιου εμπορίου και ο τομέας των αυτοκινήτων αγωνίζεται με μια θεμελιώδη μεταστροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα. Ενώ η εγχώρια κατανάλωση παραμένει σε καλά επίπεδα μέχρι στιγμής, ο φόβος είναι ότι η αδυναμία θα εξαπλωθεί στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς τα εργοστάσια θα απολύσουν τους εργαζόμενους.
Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ επιμένει μέχρι στιγμής ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να παρεκκλίνει από τον ισορροπημένο προϋπολογισμό της, άποψη που υποστηρίζεται και από τον πρόεδρο της Bundesbank, Jens Weidmann.
Παρολαυτά, υπάρχουν σημάδια ότι ορισμένοι αρχίζουν να αναθεωρούν τη στάση τους. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τερματίζει τη θητεία του αυτή την εβδομάδα, λέει ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα θα επιτρέψουν στην κεντρική τράπεζα να εγκαταλείψει νωρίτερα τη μη δημοφιλή πολιτική της για τα αρνητικά επιτόκια.