Η επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας στην Αθήνα σχολιάζεται από τον γερμανικό Τύπο, με δημοσιεύματα που αναφέρονται κυρίως στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, την κατάσταση στην Λιβύη, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Ο Χάικο Μάας στην Ελλάδα - Αισιοδοξία σε δύσκολους καιρούς», είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία επισημαίνει ότι η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής προκάλεσε δυσαρέσκεια μεταξύ των κρατών - μελών, αλλά η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα «επιτρέπει μια ενθαρρυντική διαπίστωση, ότι τα τραύματα μπορούν να επουλωθούν».
«Τώρα μένει μια μικρή στιγμή υπερηφάνειας»
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Μάας εμφανίστηκε στην Αθήνα ανακουφισμένος από τη συμφωνία των Βρυξελλών για την παροχή βοήθειας σε σχέση με τον κορωνοϊό και τα θέματα προϋπολογισμού, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών για το ενδεχόμενο το κόστος της συμφωνίας επιβαρύνει σημαντικά από εδώ και πέρα τη γερμανική Προεδρία.
«Η ανησυχία δεν επικεντρώνεται τόσο πολύ στις οικονομικές συνέπειες για τις χώρες-πληρωτές και τους λήπτες των επιχορηγήσεων, αλλά στο άυλο κόστος της συμφωνίας στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις προσωπικές δυσαρέσκειες που εκφράστηκαν εκεί φωναχτά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αλλά και στις πολιτικές διαφωνίες που καταδείχτηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων», γράφει η FAZ και επισημαίνει ότι πριν από την Σύνοδο Κορυφής όλες οι προσπάθειες είχαν προσανατολιστεί στην επίλυση του συνολικού ευρωπαϊκού οικονομικού ζητήματος, αλλά «τώρα μένει μια μικρή στιγμή υπερηφάνειας για το γεγονός ότι αυτό το πολιτικό πρόβλημα, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να κυριαρχήσει σε όλη τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας, μπορεί μετά από μόλις τρεις εβδομάδες να διαγραφεί από τον κατάλογο όσων πρέπει να γίνουν».
«Η Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειo»
Αναφερόμενος στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας, ο κ. Μάας, όπως αναδεικνύει η FAZ, τόνισε ότι η πρόοδος στις σχέσεις με την 'Αγκυρα - για την οποία η τουρκική πλευρά πρόσφατα εξέφρασε ρητά την προσδοκία της - είναι δυνατή μόνο εάν η Τουρκία «αποφύγει τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειo». Η Γερμανία «διατύπωσε πολύ σαφώς την απαίτηση» να σταματήσουν οι τουρκικές γεωτρήσεις για πρώτες ύλες σε αυτήν την περιοχή και να μην ξεκινήσουν νέες», τονίζεται στο δημοσίευμα, το οποίο καταλήγει με την επισήμανση ότι οι συναντήσεις του Χάικο Μάας στην Αθήνα προσέφεραν την «ενθαρρυντική συνειδητοποίηση ότι τα παλιά τραύματα στην Ε.Ε. μπορούν και να επουλωθούν», καθώς, «ενώ μόλις πριν από πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, πολλοί Έλληνες εξέφραζαν την οργή του ταπεινωμένου προς την Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Γερμανία, ο Νίκος Δένδιας περιγράφει την τρέχουσα συναισθηματική κατάσταση ως εξής: "Όλοι οι Έλληνες αισθάνονται πολύ καλύτερα σήμερα στην Ε.Ε. Είναι πολύ πιο ευχάριστο να ανήκεις σε αυτήν την Ε.Ε."».
«Το μέλος της Ε.Ε. που βρίσκεται νοτιοανατολικότερα όλων θέλει να βεβαιωθεί για τους συμμάχους του»
Σε ανάλογο πνεύμα η Suddeutsche Zeitung αναφέρει ότι «το μέλος της Ε.Ε. που βρίσκεται νοτιοανατολικότερα όλων θέλει να βεβαιωθεί για τους συμμάχους του», επισημαίνοντας ότι όλο και νεότερες αφορμές για αυτό παρέχει η συμπεριφορά της Τουρκίας. Το δημοσίευμα παραθέτει τις δηλώσεις του Χάικο Μάας από την Αθήνα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «το Βερολίνο παραμένει μάλλον στην εξισορροπητική γραμμή του, συγκρινόμενη π.χ. με τη γραμμή της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία συνηγορεί υπέρ μιας πιο συγκρουσιακής γραμμής πλεύσης στην αντιμετώπιση της Τουρκίας».
Στο άρθρο αναλύονται ακόμη οι προκλήσεις της 'Αγκυρας «σε ό,τι αφορά τα σχέδια για εξόρυξη φυσικού αερίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα», ενώ γίνεται αναφορά στην συμφωνία της 'Αγκυρας με την κυβέρνηση της Λιβύης, «όπου η 'Αγκυρα αναμειγνύεται έντονα στον εμφύλιο πόλεμο», ενώ «η συμφωνία περιγράφει θαλάσσια σύνορα που διατρέχουν κάθετα τη Μεσόγειο, σαν να μην υπήρχε εκεί μια σειρά ελληνικών νησιών».