«Παρά τις επικριτικές φωνές στη Γερμανία, η αναδιάρθρωση του χρέους για την Ελλάδα είναι επίσης προς το συμφέρον της Γερμανίας» γράφει στην Die Welt ο Μάρτσελ Φράτσερ πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW Berlin) και Καθηγητής Μακροοικονομίας και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου.
«Με αυτή την απόφαση, η οποία ισοδυναμεί με κούρεμα του χρέους, η κυβέρνηση της Αθήνας θα μπορέσει να δράσει και πάλι προκειμένου να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να αναλάβει την ιδιοκτησία τους . Μια απόφαση που είναι επίσης σωστή προς το συμφέρον της Γερμανίας» τονίζει ο Φράτσερ και εξηγεί : «Με το δημόσιο χρέος περίπου στο 180% του ΑΕΠ , η Ελλάδα αποθαρρύνει σήμερα πολλούς επενδυτές. Αλλά μόνο όταν οι επενδύσεις επιστρέψουν στη χώρα μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και η οικονομία να ανακάμψει - και μόνο τότε το ελληνικό κράτος θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος του. Εν ολίγοις, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη είναι η καλύτερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα εξυπηρετήσει τα χρέη της και ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να προστατεύονται» εκτιμά ο διάσημος οικονομολόγος .
«Να ισχύσει η ίδια αναδιάρθρωση για τους χρεωμένους Γερμανικούς δήμους»
«Αν αυτή η λογική ισχύει για την Ελλάδα, τότε γιατί όχι και για τους γερμανικούς δήμους και τις κοινότητες; Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των γερμανικών δήμων στενάζουν κάτω από υψηλό χρέος» λέει ο Φράτσερ.
Η κρατική τράπεζα ανάπτυξης KfW εκτιμά ότι οι γερμανικοί δήμοι έχουν χρέη περίπου 159 δισ. ευρώ. Έχει αποδειχθεί ότι το πρόβλημα των οικονομικά ασθενών δήμων δεν είναι ότι λειτουργούν άσχημα, αλλά επιβαρύνονται με υψηλές κοινωνικές δαπάνες και έχουν πολύ λίγες ευκαιρίες να συλλέξουν τα φορολογικά έσοδα.
Σε οικονομικά δύσκολες εποχές, οι οικονομικά αδύναμοι δήμοι συνήθως δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση παρά να μειώσουν τις επενδύσεις στην εκπαίδευση και τις υποδομές» υπογραμμίζει ο Φράτσερ και προσθέτει: « Όπως η Γερμανία επιτρέπει στην Ελλάδα να αναδιαρθρώσει τα χρέη της, θα πρέπει να το πράξει για τους δικούς της υπερχρεωμένους δήμους, προκειμένου να τους επιτρέψει να ανακτήσουν φορολογική αυτονομία. Ένα κούρεμα χρεών για τους οικονομικά αδύναμους γερμανικούς δήμους θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εγκαθίδρυσης ίσων συνθηκών διαβίωσης μακροπρόθεσμα αλλά και για τη δημιουργία περισσότερης ανάπτυξης και ευημερίας στη Γερμανία».