Εάν οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες υποχρεωθούν να διαγράψουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια έτσι ώστε το ποσοστό τους να πέσει κάτω από 3% του συνόλου των δανείων προτού συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Σχήμα Εγγύησης Καταθέσεων, τότε θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.
Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει έρευνα του Γερμανού οικονομολόγου Marcus Demary, στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας.
Στην έρευνά του ο Demary, εξετάζει το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ευρωζώνη και την επίδραση που θα έχουν στις τράπεζες ενόψει της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Σχήματος Εγγύησης Καταθέσεων (ΕΣΕΚ) το οποίο προωθείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης.
Όπως αναφέρει στην έρευνά του ο Demary, οι Γερμανοί είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στο Ευρωπαϊκό Σχήμα Εγγύησης Καταθέσεων αφενός γιατί ποτέ δεν υπήρξε κάτι τέτοιο στη χώρα τους, αλλά και επειδή φοβούνται ότι θα μπουν στο σύστημα και τράπεζες που είναι φορτωμένες με NPLs. Επειδή τα δάνεια αυτά τελικά δεν θα πληρωθούν, οι ζημίες μέσα από το ΕΣΕΚ θα μοιραστούν σε όλους και γι' αυτό η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρέπει να μειωθούν τα NPLs των ευρωπαϊκών τραπεζών, προτού αυτές εισέλθουν στο σχήμα.
Στο πλαίσιο αυτό ο Γερμανός οικονομολόγος υπολόγισε τα ρίσκα και τα κόστη για να προετοιμαστούν οι τράπεζες για το ΕΣΕΚ, εφόσον αναλάβουν διαγράψουν ένα ποσοστό των NPLs και καλύψουν το κόστος με ανάλωση των κεφαλαίων τους.
Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι εάν οι τράπεζες κάνουν διαγραφή κεφαλαίων τέτοια που να φέρει το ποσοστό των NPLs σε ποσοστό 3%, τότε «ένα μεγάλο ποσοστό τραπεζών θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση σε αυτό το σενάριο, καθώς τα κεφαλαιακά αποθέματά τους είναι πολύ χαμηλά. Αυτό είναι ιδιαιτέρως αληθές για τις τράπεζες στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ οι τράπεζες σε άλλες χώρες της κρίσης θα αντέξουν μια τέτοια διαγραφή». Ειδικότερα για τις ελληνικές τράπεζες, προβλέπει ανάγκες για αύξηση κεφαλαίου 2% του ΑΕΠ το χρόνο για την περίοδο 2019-22 δηλαδή συνολικά περίπου 15 δισ ευρώ.
Στην έρευνα του διαπιστώνει ότι οι τράπεζες που είχαν ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων πάνω από 20% αύξησαν το ποσοστό στο διάστημα 2012 έως 2017, ενώ αντιθέτως εκείνες που είχαν ποσοστό κάτω από 5% βελτίωσαν την εικόνα στο ίδιο διάστημα.
Πηγή: Newmoney.gr