Η αμοιβή του δικηγόρου για την ένταξη των δανειοληπτών στη ρύθμιση προστασίας α’ κατοικίας θα επιβαρύνει τις τράπεζες ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργίαδης μετά από ευρεία συνάντηση για τη συμμετοχή των δικηγόρων στη νέα διαδικασία όπου και καθορίστηκαν οι αμοιβές τους.
Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «Συναντηθήκαμε με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Δημήτρη Βερβεσό, διότι στην τροποποίηση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, συμφωνήσαμε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, εφόσον ο αιτούμενος προστασίας δανειολήπτης κάνει χρήση δικηγόρου, οι τράπεζες να χρηματοδοτούν τον δικηγόρο, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εξασφαλίσει ο δανειολήπτης την προστασία της κατοικίας του».
Kαθορίστηκαν, μεταξύ των συναρμοδίων υπουργών και του προέδρου της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, οι δικηγορικές αμοιβές για την διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού και προστασίας της πρώτης κατοικίας, αναφέρει το newmoney.
Στη συνάντηση όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρήστος Σταϊκούρας και ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης αποφασίστηκε ότι:
α) Εάν στη σύνταξη της αίτησης του οφειλέτη για τη ρύθμιση των οφειλών του μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ειδικής γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους συνέπραξε πληρεξούσιος δικηγόρος, τότε, ανεξάρτητα εάν η αίτηση υπογράφεται ή μη από τον πληρεξούσιο δικηγόρο, ο τελευταίος δικαιούται αμοιβής ύψους 120 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, η οποία προκαταβάλλεται από την πιστώτρια τράπεζα, που είναι πρώτη στην υποθήκη τάξη επί της προς διάσωση κύριας κατοικίας.
β) Στην περίπτωση που ο οφειλέτης που αιτείται τη συναινετική ρύθμιση των οφειλών του εκπροσωπείται από πληρεξούσιο δικηγόρο, και επιτευχθεί ρύθμιση, η πιστώτρια τράπεζα που είναι πρώτη στην υποθήκη τάξη, καταβάλλει ως ελάχιστη δικηγορική αμοιβή στον πληρεξούσιο δικηγόρο του αιτούντος, το ποσό των 220 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.