Η αισθητική οδοντιατρική μπορεί να αναβαθμίσει όχι μόνο την υγεία του στόματος αλλά και το πρόσωπο, με αποτέλεσμα να δείχνει νεότερο! Τα δόντια «μαρτυρούν» συχνά την ηλικία μας, όμως πλέον οι φθορές τους και τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζουν αισθητικά και λειτουργικά αντιμετωπίζονται πλέον πολύ αποτελεσματικά.
Ιδανικά πριν από κάθε παρέμβαση αισθητικής ιατρικής στο πρόσωπο θα πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί το στόμα του ανθρώπου, δηλαδή η σωστή λειτουργία της μάσησης και ταυτόχρονα η αισθητική των δοντιών ( χρώμα, σχήμα, στραβά δόντια, μέγεθος, ουλικό χαμόγελο, σφραγίσματα, αραιοδοντίες, απώλειες , σύγκλειση), επισημαίνει η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη, ειδικευμένη στην αισθητική χειρουργική.
Ποιες είναι όμως οι οδοντιατρικές αιτίες που προσθέτουν χρόνια;
Όταν υπάρχουν μεγάλες απώλειες δοντιών και ιδιαίτερα στα πίσω δόντια μπορεί να αλλάξει η σχέση της άνω με την κάτω γνάθο και κατά συνέπεια να μειωθεί η μεταξύ τους φυσιολογική απόσταση. Αυτό μπορεί να δώσει μια γερασμένη όψη στο πρόσωπο και να αυξήσει τις ρυτίδες γύρω από το στόμα. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα γεροντικής όψης σε άτομα με οδοντοστοιχίες όταν δεν τις φοράνε, σημειώνει η κ. Κωστομοίρη:
«Τις απώλειες δοντιών τις αποκαθιστούμε με γέφυρες ολοκεραμικές ή μεταλλοπορσελάνες ή εμφυτεύματα (εφόσον υπάρχει επάρκεια οστού ή αναπλάθοντας οστό με μοσχεύματα). Αποκαθίσταται έτσι όχι μόνο η σωστή σχέση και γωνία της άνω με την κάτω γνάθο αλλά μπορούμε ταυτόχρονα να αναβαθμίσουμε και την αρχιτεκτονική των δοντιών και το χρώμα αν επιθυμούμε».
Επίσης, όταν υπάρχουν αποτριβές μειώνεται το μήκος των δοντιών. Αιτία είναι συνήθως το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας που επιτείνεται από το στρες. Πέραν της φθαρμένης και ακαλαίσθητης όψης των δοντιών, αυτό μπορεί να καταλήξει σε μείωση της φυσιολογικής απόστασης των γνάθων, περιστοματικές ρυτίδες και γερασμένη όψη προσώπου συνολικά.
«Παρεμβαίνουμε», σημειώνει η κ. Κωστομοίρη, «είτε με όψεις ρητίνης σε ένα ραντεβού είτε με όψεις πορσελάνης ή ολοκεραμικές στεφάνες σε περισσότερα ραντεβού αναβαθμίζοντας το χρώμα των δοντιών ή παραμένοντας στο ίδιο χρώμα. Ταυτόχρονα δίνεται στον ασθενή νάρθηκας (μασελάκι) προς χρήση σε καθημερινή βάση».
Μια άλλη αιτία είναι οι ελλιπείς οδοντιατρικές εργασίες. Ως ελλιπής χαρακτηρίζεται κάθε εργασία η οποία δεν αποκαθιστά: α) τη σωστή λειτουργία της μάσησης και της σχέσης των δοντιών της άνω με την κάτω γνάθο β) στην πλήρη εφαρμογή και σωστή ανατομία των προσθετικών εργασιών και γ) την αισθητική των δοντιών.
Στην περίπτωση αυτή αλλάζουν και επανασχεδιάζονται οι οδοντιατρικές εργασίες για να προληφθεί η καταστροφή των δοντιών, έτσι ώστε να αποδοθεί η σωστή σχέση της σύγκλεισης , της μάσησης και ταυτόχρονα να γίνει αισθητική αποκατάσταση.
Χρόνια προσθέτουν στο πρόσωπό μας και οι δυσχρωμίες, που μπορεί να είναι συγγενείς ή επίκτητες (π.χ. κληρονομικότητα, επίδραση ορισμένων φαρμάκων ή άλλων ουσιών σε συγκεκριμένες φάσεις του σχηματισμού των δοντιών, διατροφικές και άλλες συνήθειες όπως το κάπνισμα κ.λ.π.). Οι ήδη ενοχλητικές δυσχρωμικές ατέλειες στις νεώτερες ηλικίες , όταν συνυπάρχουν με γήρανση του προσώπου επιβαρύνουν ηλικιακά το άτομο.
«Αποκαθιστούμε το χρώμα των δοντιών με λεύκανση (με laser ή και νάρθηκες λεύκανσης), με όψεις ρητίνης σε ένα ραντεβού ή με όψεις πορσελάνης ή ολοκεραμικές στεφάνες σε περισσότερα ραντεβού, αναδεικνύοντας έτσι ένα χαμόγελο φωτεινότερο, λευκότερο, νεανικό» όπως αναφέρει η κ. Κωστομοίρη.
Αποκατάσταση θέλουν και οι τερηδόνες των δοντιών γιατί παραμελούνται υποτροπιάζουν με αποστήματα με σύνηθες αποτέλεσμα το πρήξιμο του προσώπου. Συνεπώς πρέπει να είναι άμεση η αντιμετώπισή τους, με απονευρώσεις και προσθετικές αποκαταστάσεις.
Τα περιοδοντικά προβλήματα που έχουν παραμεληθεί έχουν ως αποτέλεσμα να χάνονται, να υπερεκφύονται ή να μετακινούνται δόντια, αλλάζοντας κατά συνέπεια όλη την εικόνα του προσώπου.
Προβλήματα όπως φλεγμονές των ούλων με ταυτόχρονη απώλεια της στήριξης των δοντιών (οστούν), έχουν ως πρόσθετη συνέπεια να επιβαρύνεται η γενικότερη υγεία του ασθενούς.
Σε αυτή την περίπτωση ιδανικό είναι μία ομάδα ειδικευμένων οδοντιάτρων να συνδράμουν στην τελική αποκατάσταση του προβλήματος.
Τέλος, το χαμόγελο χαλάνε και τα αραιά και στραβά δόντια, με αποτέλεσμα να δείχνει κάποιος μεγαλύτερος από την πραγματική του ηλικία.
Αυτά μπορούν να αποκατασταθούν με ορθοδοντική με λευκά σιδεράκια ή lifting με όψεις ρητίνης σε ένα ραντεβού ή όψεις πορσελάνης σε περισσότερα ραντεβού, τονίζει η κ. Κωστομοίρη.
«Η αισθητική οδοντιατρική έρχεται και παρεμβαίνει σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις και όχι μόνο αναβαθμίζει την υγεία και την ομορφιά των δοντιών αλλά και την εικόνα του προσώπου γενικότερα» καταλήγει.