Στο μεγάλο στοίχημα για την οικονομία, που δεν είναι άλλο από τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομκών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο News 24/7 . Καλά γνωρίζοντες την κατάσταση λένε ότι αν η Ελλάδα τους επόμενους δύο – τρεις μήνες δεν βγει στις αγορές με ένα πενταετές, αρχικά 2 δισ. ευρώ, τότε η οικονομία θα αντιμετωπίσει μείζονα πρόβλημα, αναφέρει το in.gr.
Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι δεν μας νοιάζει να βγούμε στις αγορές. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για να έχουμε ένα «μαξιλάρι» 25 δισ. ευρώ και χάρη σε αυτό είμαστε σε θέση να επιλέξουμε πότε θα βγούμε στις αγορές» και συμπλήρωσε:
«Στόχος μας είναι να αντλήσουμε 7 δισ. το 2019 από τις αγορές και όταν είναι κατάλληλη η στιγμή θα γίνει η οριστική έξοδος. Θα έλεγα στην αξιωματική αντιπολίτευση να μη βάλει όλα τα αβγά στο καλάθι ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Την πάτησαν με τις συντάξεις προβλέποντας ότι θα κοπούν, αφού κάηκαν στο χυλό ας φυσήξουν και το γιαούρτι. Το επόμενο διάστημα θα αγοράσουμε το χρέος στο ΔΝΤ ή στην ΕΚΤ, ή λίγο από τα δύο».
Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίζεται αισιόδοξος για τις δύο δοκιμαστικές εξόδους οι οποίες θα ανοίξουν την πόρτα και για την οριστική έξοδο στις αγορές, κάτι που θα σημάνει την ομαλοποίηση της οικονομίας, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Είναι έτσι, όμως, ή ο υπουργός είναι υπεραισιόδοξος; Κι άραγε θα βγούμε στις αγορές το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για 2 δισ. ευρώ μόνο και μόνο για να δείξουμε ότι μπορούμε;
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, παρακολουθούν με πολύ μεγάλη αγωνία αυτό το μέτωπο και πώς η Ελλάδα θα κάνει το βήμα. Ωστόσο, λένε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μπει ξανά η οικονομία σε πολιτική δίνη.
«Σε μια κατάσταση ακυβερνησίας, όπου η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κρέμεται σε μια κλωστή, όπου λέγονται κουβέντες περί αποστασίας, εκβιασμών, χρηματισμών κ.λπ. πώς η οικονομία μπορεί να σταθεροποιηθεί;».
Είναι το ερώτημα που τίθεται καθώς όλα δείχνουν ότι έχουμε μπει για τα καλά σε βαθιά πολιτική κρίση η οποία θα οδηγήσει κάποια στιγμή σε κάλπες. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει τον Μάιο κι έτσι γεννάται το ερώτημα πώς θα γίνουν δύο δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές μέσα σε τέτοιο κλίμα.
Κι αν η πρώτη τον επόμενο μήνα θεωρείται σίγουρη ποιος θα είναι αυτός που θα προγραμματίσει τη δεύτερη; Και πώς οι αγορές θα υποδεχθούν μια χώρα που βολοδέρνει στα πολιτικά της αδιέξοδα;
Μην ξεχνάμε επίσης, ότι έξοδος στις αγορές σημαίνει και επιτόκια. Όταν τα 10ετή κινούνται σταθερά κοντά στο 4,5% για ποια έξοδο μπορεί να μιλά η Ελλάδα; Κι όταν η αγορά ομολόγων επηρεάζεται άμεσα και από εξωγενείς παράγοντες (όπως η ιταλική κρίση) πώς μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα;
Ευάλωτη η οικονομία
Οι ίδιοι οικονομικοί παράγοντες λένε ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζεται ιδιαίτερα ευάλωτη στις αναταράξεις διότι δεν έχει σταθεροποιηθεί. Και φέρνουν ως παράδειγμα το γεγονός ότι η φήμη πως μια ιταλική τράπεζα μπορεί να χρεοκοπήσει έφερε «τσίμπημα» στα ελληνικά ομόλογα.
Στοίχημα για την Ελλάδα είναι πάντως και οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων μέχρι το τέλος του μήνα. Η S&P θα δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις της για την οικονομία στις 18 Ιανουαρίου 2019, η Fitch στις 8 Φεβρουαρίου και ακολουθεί η Moody’s την 1η Μαρτίου. Η S&P μας έχει 4 θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και η Moody’s 6 θέσεις κάτω. Για την Fitch σημασία έχει απλώς να μην μας υποβαθμίσει, επειδή μας έχει δώσει την υψηλότερη αξιολόγηση.
Το συμπέρασμα είναι ότι η υπεραισιοδοξία για έξοδο στις αγορές είναι θεμιτή αλλά μπορεί να… κοστίσει ακριβά.
Μια βιαστική έξοδος για τα… μάτια της κάλπης μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά από τα οφέλη που θα έχει.