Φανταστείτε ότι δανείζετε σε κάποιον 100 ευρώ και αυτός σας επιστρέφει 90 ευρώ σε δέκα χρόνια από σήμερα. Η συμφωνία δεν φαίνεται και πολύ επικερδής, αλλά είναι ακριβώς αυτό που ισχύει όταν κάποιος επενδυτής αγοράζει ομόλογο με αρνητική απόδοση.
Σχεδόν το ένα πέμπτο της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων έχει σήμερα αρνητική απόδοση. Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό το εκ πρώτης όψεως παράδοξο φαινόμενο;
Αυτό επιχειρεί να κάνει η δημοσιογράφος των Financial Times, Federica Cocco, εστιάζοντας στον ρόλο της νομισματικής πολιτικής, τα κίνητρα των θεσμικών επενδυτών και το καθεστώς των κρατικών ομολόγων ως «ασφαλών καταφυγίων».
Τα κρατικά ομόλογα θεωρούνται εξαιρετικά ασφαλή στοιχεία ενεργητικού επειδή οι κυβερνήσεις είναι αξιόπιστοι δανειστές. Επιπλέον, οι κάτοχοι αυτών των ομολόγων μπορούν να τα πουλήσουν και να τα αγοράσουν στη δευτερογενή αγορά.
Στο βίντεο που ακολουθεί η κα. Cocco αναλύει πώς αυτά τα δύο χαρακτηριστικά μπορούν να εξηγήσουν την ύπαρξη αρνητικών επιτοκίων σε ένα τόσο μεγάλο μέρος της αγοράς.
Πηγή: FT.com/euro2day