Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν και αποτυπώνει τις τάσεις της κοινής γνώμης απέναντι στην ευρωζώνη, σε μία έρευνα που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση.
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα που παρουσιάζονται, οι Έλληνες πολίτες μέσα στο 2017 άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό τη στάση τους απέναντι στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες πολίτες που θεωρούν ότι το ευρώ είναι κάτι καλό για τη χώρα τους ανέρχονται σε ποσοστό 57%, το οποίο μπορεί να φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση χαμηλό, αλλά είναι κατά τρεις μονάδες υψηλότερο από το 54% το οποίο καταγράφηκε το 2016 και είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 4 ετών. Η ίδια μεταστροφή εμφανίζεται και στις αρνητικές γνώμες, οι οποίες την περασμένη χρονιά ανήλθαν στο 32%, φτάνοντας το υψηλότερο ποσοστό τους και φέτος σημείωσαν πτώση 2 μονάδων, αγγίζοντας το 30%.
Το 2016 σαν έτος, με βάση τους αριθμούς, χαρακτηρίζεται ως η χρονιά κατά την οποία άνθισε ο σκεπτικισμός απέναντι στην ευρωζώνη, αποτυπώνοντας σε μεγάλο βαθμό την κρίση που προήλθε από την περιπέτεια του 2015 και τα δύσκολα νομοσχέδια που πέρασαν από τη Βουλή. Αντιπροσωπευτική είναι η διαφορά των θετικών από τις αρνητικές γνώμες. Φέτος φτάνει το 27% (57%-30%), το 2016 ήταν 22% (54%-32%) ενώ το 2015 έφτασε το 42% (65%-24%) και το 2014 άγγιξε το 31% (59%-28%).
Τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν μία μεταστροφή κλίματος απέναντι στη ζώνη του ευρώ, χωρίς βέβαια αυτή να είναι θεαματική, αποτυπώνοντας και την προσδοκία για το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Η διαφορά από το 2014 μέχρι το 2017 εμφανίζεται όχι τόσο στις αρνητικές γνώμες, δείχνοντας ότι το στρατόπεδο των αντιευρωπαϊστών δεν κέρδισε υποστηρικτές τα τελευταία χρόνια, αλλά σε όσους κρίνουν θετικά την ευρωζώνη. Εκεί εμφανίζεται μία κορύφωση μετά το 2014 και το 2015, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο του 65% στις θετικές γνώμες, οι οποίες την αμέσως επόμενη χρονιά μειώθηκαν κατά 11 μονάδες, χωρίς όμως να μετακινήθουν στο στρατόπεδο των αρνητικών απόψεων.
Τα ποσοστά που έχασε το στρατόπεδο της θετικής αντιμετώπισης στην ευρωζώνη ενίσχυσαν ουσιαστικά το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα, το οποίο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα φαίνεται να ατονεί, τουλάχιστον στην Ελλάδα.