Λιγότερες ήταν οι δαπάνες των Ελλήνων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε προϊόντα τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και τεχνολογίας σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, παρά τα σημάδια βελτίωσης το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων.
Ετσι, στο κομμάτι των προϊόντων πληροφορικής καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση κατά 11,2% στο πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2016, ενώ στα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά οι δαπάνες των Ελλήνων εμφανίζονται μειωμένες κατά 5,8%. Στις τηλεπικοινωνίες το αντίστοιχο ποσοστό της πτώσης διαμορφώθηκε στο 5,3%, αναφέρει το protothema.
Τα στοιχεία προκύπτουν από τα αποτελέσματα του δείκτη TEMAX, για την ανάπτυξη πωλήσεων των τεχνικών καταναλωτικών προϊόντων για την Ελλάδα, για το δεύτερο τρίμηνο του 2017, που δημοσιεύει η γνωστή εταιρεία αναλύσεων GfK και περιλαμβάνει στοιχεία για τις εξής κατηγορίες προϊόντων: ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά, φωτογραφικά είδη, μεγάλες οικιακές συσκευές, μικρές οικιακές συσκευές, προϊόντα πληροφορικής, τηλεπικοινωνίες, είδη εξοπλισμού γραφίου και αναλωσίμων. Με βάση τα συνοπτικά στοιχεία, το σύνολο της αγοράς στο τέλος του πρώτου εξαμήνου τοποθετείται στα 843 εκατ. ευρώ, έχοντας σημειώσει περαιτέρω πτώση κατά 3,7%. Ανοδικά έχουν κινηθεί οι κατηγορίες των μεγάλων οικιακών συσκευών (+3,6% έναντι του περυσινού πρώτου εξαμήνου) με τις προσφορές του λιανεμπορίου να παίζουν σημαντικό ρόλο, των φωτογραφικών ειδών (+3,1%) και των μικρών οικιακών συσκευών.
Ανοδικές κατηγορίες
Ειδικά όσον αφορά τις κατηγορίες των προϊόντων που κινήθηκαν ανοδικά το τελευταίο εξάμηνο, στην κατηγορία των ηλεκτρονικών καταναλωτικά αγαθών, οι κονσόλες παιχνιδιών συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, βοηθούμενες από τις έντονες προσφορές και το λανσάρισμα νέων συσκευών.
Οι συσκευές αποθήκευσης όπως κάρτες μνήμης και USB Sticks συνεχίζουν να καταγράφουν θετικό πρόσημο.
Στα προϊόντα πληροφορικής, οι οθόνες συνεχίζουν για άλλο ένα τρίμηνο να έχουν ανοδική πορεία εκμεταλλευόμενα την αύξηση του gaming αλλά και τα καινούρια τεχνολογικά χαρακτηριστικά (4K, Curved). Τα Gaming & Leisure Devices συνέχισαν την ραγδαία άνοδο με τις κάρτες ψηφιακών αγορών να αποτελούν τον κύριο άξονα της ανάπτυξης. Οριακή άνοδο κατέγραψαν και τα Mobile Computing εκμεταλλευόμενα την καθαρή άνοδο των 2 in 1 συσκευών και την άνοδο της μέσης τιμής των notebooks.
Στις τηλεπικοινωνίες, τόσο τα ακουστικά όσο και τα core wearables συνέχισαν να καταγράφουν σημαντική άνοδο και το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Τα κινητά τηλέφωνα σημείωσαν μικρή άνοδο αντιστρέφοντας την αρνητική πορεία του πρώτου τριμήνου και σε αυτό οφείλεται το θετικό πρόσημο των τηλεπικοινωνιών.
Πτωτικές κατηγορίες
Οσον αφορά τις κατηγορίες των προϊόντων που έχουν κινηθεί πτωτικά, στα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά, οι συσκευές πλοήγησης αυτοκινήτου, τα DVD-players, και τα Mp3 διατηρούν τη πτωτική τους πορεία, λόγω της αποκαλούμενης «σύγκλισης τεχνολογιών». Η τηλεόραση διατηρεί το αρνητικό της πρόσημο και για το δεύτερο τρίμηνο του 2017 έχοντας επιρροή και από την σύγκριση με την έναρξη του EURO 2016 τον περυσινό Ιούνιο.
Στα φωτογραφικά είδη, μετά τη θετική επιροή της έκθεσης Φωτογραφίας το πρώτο τρίμηνο του 2017, ο κλάδος των φωτογραφικών προϊόντων σημείωσε μικρή πτώση στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.
Στα προϊόντα πληροφορικής, τα Tablets συνέχισαν να καταγράφουν σημαντική πτώση επηρεάζοντας συνολικά την εικόνα των προϊόντων τεχνολογίας. Παρόμοια ήταν και η εικόνα όσον αφορά τα Desk PCs.
Στην κατηγορία των τηλεπικοινωνιών, τα σταθερά τηλέφωνα σημείωσαν αρνητικό πρόσημο για το δεύτερο τρίμηνο του 2017, ενώ στα είδη εξοπλισμού γραφείου & αναλωσίμων, οριακά πτωτική ήταν η εικόνα όλης της κατηγορίας κυρίως επηρεασμένη από το κομμάτι των εκτυπωτών και όχι τόσο των πολυμηχανημάτων.