Η Μαδρίτη γίνεται δεύτερη πατρίδα για τους πλούσιους εξόριστους της Βενεζουέλας. Ολοένα και περισσότεροι στρέφονται στην ισπανική πρωτεύουσα για να επενδύσουν τα χρήματά τους, την ώρα που πίσω, την πραγματική τους πατρίδα, βασιλεύει το οικονομικό και κοινωνικό χάος.
Το 2015, ο αριθμός των Βενεζουελάνων που καταφεύγουν στη Μαδρίτη αυξήθηκε πάνω από 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ισπανίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μετά την εισροή μεταναστών από την Ουκρανία, αναφέρει το newmoney.
Στα πλεονεκτήματα για τους κατοίκους της Βενεζουέλας είναι η κοινή γλώσσα και η σταθερή πολιτική, σε μια χώρα, όπου η αγορά ακινήτων ακόμα αναρρώνει μετά από μια εξαετή συντριβή. Η Ισπανία έχει πολλά αξιοθέατα για τους πλούσιους Βενεζουελάνους που αναζητούν προστασία για τα assets τους από την οικονομική αναταραχή που επικρατεί στην πατρίδα τους.
Ο αριθμός των ακινήτων που πουλήθηκαν σε Βενεζουελάνους έκανε άλμα 17% το 2016. Όπως λένε φορείς της αγοράς ακινήτων, όσο πιο άσχημα πάνε τα πράγματα στη Βενεζουέλα, τόσο καλύτερα πάνε οι αγορές στη Μαδρίτη.
Στη Βενεζουέλα, ο πληθωρισμός έχει εκτοξευτεί, όπως άλλωστε και το έγκλημα.
Από τον Δεκέμβριο του 2015, η κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας σταμάτησε να εκδίδει στοιχεία πληθωρισμού και το ΔΝΤ διατείνεται πως η χώρα έχει πλέον εισέλθει σε σπιράλ υπερπληθωρισμού με τις τιμές να ενδέχεται να αυξηθούν κατά 1.600% εντός του 2017.
Επίσης, τα νούμερα για το εγχώριο προϊόν δεν έχουν επικαιροποιηθεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο, αν και το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε πέρυσι κατά 10% - σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως.
Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την επιμονή Μαδούρο να «γραπώνεται» στην εξουσία παρά το ολοένα αυξανόμενο κύμα αντιδράσεων, συμβάλλουν στην οικονομική κατάρρευση.
Ετσι, ο καλύτερος δρόμος φαντάζει η «εξοδος» στη Μαδρίτη: ο όμιλος Grupo Sambil με έδρα το Καράκας ξόδεψε 60 εκατ. ευρώ για να αναβαθμίσει ένα εμπορικό κέντρο που απέκτησε στη Μαδρίτη το 2012 και σχεδιάζει επιπλέον επενδύσεις στην Ισπανία, στον τομέα real estate,
Για την αγορά πολυτελών ακινήτων στη Μαδρίτη, η κρίση στη Βενεζουέλα αποδείχθηκε «χρυσή» ευκαιρία.
Οι πλολυσιες οικογένειες είναι έτοιμες να πληρώσουν μυθικά ποσά για να πάρουν τα καλύτερα σπίτια.
Ενα πολυτελές διαμέρισμα στην περιοχή Σεράνο – γεμάτη με εστιατόρια και καταστήματα υψηλής μόδας – μπορεί να τιμολογηθεί στα 7.000 ευρώ το τετραγωνικό.
Στο πλαίσιο της προσπάθεια της Ισπανίας να αναγεννηθεί η αγορά ακινήτων, το κράτος εισήγαγε το λεγόμενο πρόγραμμα χρυσή βίζα το 2013, για να αυξήσει τις επενδύσεις από πλούσιους ξένους.