Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του Lykavitos.gr oι εκπρόσωποι των πιστωτριών τραπεζών απορρίπτουν προκαταβολικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης των δανείων του ΔΟΛ και της ΠΗΓΑΣΟΣ που θα ενοποιούνταν μέσω μιας συγχώνευσης των δύο εκδοτικών ομίλων.
Όπως μας αποκάλυψε τραπεζικός παράγοντας, το σενάριο αυτό μπορεί να έπαιζε παλαιότερα αλλά πλέον έχει καεί. Η ίδια πηγή που ανέλυσε και τους λόγους για τους οποίους οι τράπεζες δεν θεωρούν λύση τη συγχώνευση.
Πρώτον: Θα εκτόξευε το δανεισμό, της υπό συγχώνευσης επιχείρησης σε δυσθεώρητα ύψη. Ο δανεισμός ΔΟΛ και ΠΗΓΑΣΟΣ μαζί με τις θυγατρικές εταιρείες θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα 350 εκατομμύρια ευρώ.
Δεύτερον: Τα ίδια αρνητικά κεφάλαια των δύο εκδοτικών ομίλων, είναι αποτρεπτικά για τη συνέχιση της λειτουργίας των εφημερίδων που εκδίδουν και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων.
Τρίτον: Ενδεχόμενη συμφωνία των τραπεζών για αναδιάρθρωση των δανείων μετά από μια συγχώνευση, η οποία δεν θα συνοδεύονταν από γενναία αύξηση κεφαλαίου και είσοδο νέων μετοχών θα άνοιγε την όρεξη στα υπόλοιπα δημοσιογραφικά συγκροτήματα και κανάλια για αντίστοιχες ρυθμίσεις.
Τέταρτον: Όταν η Δικαιοσύνη ζητάει την παραπομπή τραπεζικών στελεχών για τα δάνεια που έχουν δοθεί, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το ενδεχόμενο νέων διώξεων τραπεζικών στελεχών που θα βάλουν την υπογραφή τους σε μια συμφωνία για την αναδιάρθρωση των δανείων, ενός συγκροτήματος το οποίο δεν είναι βιώσιμο.
Πέμπτον: Παρά τις πρωτοβουλίες ορισμένων υπουργών που κινούνται προς την κατεύθυνση διάσωσης του ΔΟΛ δεν υπάρχει ενιαία κυβερνητική γραμμή και το κυριότερο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών στην περίπτωση κατά την οποία τελικά το σχέδιο εξυγίανσης του ΔΟΛ με συγχώνευση η αυτοδύναμη λειτουργία του συγκροτήματος αποτύχει.
Έκτον: Αυτοί που θα εμφανιστούν ως νέοι μέτοχοι και διατεθειμένοι να τοποθετήσουν κεφάλαια στην αύξηση κεφαλαίου, θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένα ισχυρή οικονομική επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι μόνο αν εμφανιστούν βαριά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου ως νέοι μέτοχοι, τότε οι τράπεζες θα αρχίσουν να συζητάνε το σχέδιο εξυγίανσης και την αναδιάρθρωση των δανείων.
Πηγή: Lykavitos.gr