Το στατιστικό μοντέλο της Goldman Sachs για το Παγκόσμιο Κύπελλο παρουσιάστηκε ως εντυπωσιακό: Η επενδυτική τράπεζα συνέλεξε στοιχεία για τις ομάδες και τους παίκτες μεμονωμένα, χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψει τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των αγώνων και να κάνουν προσομοίωση σε 1 εκατομμύριο πιθανές εξελίξεις του τουρνουά. Το μοντέλο ενημερώθηκε καθώς τα παιχνίδια ξεδιπλώνονταν και ήταν λάθος ξανά και ξανά. Σίγουρα δεν πρόβλεψε τον τελικό αντίπαλο ανάμεσα στη Γαλλία και την Κροατία, την Κυριακή, αναφέρει το newmoney.gr.
Η αποτυχία να προβλεφθεί με ακρίβεια η έκβαση των ποδοσφαιρικών αγώνων είναι μια καλή ευκαιρία να γελάσει κανείς με την αλαζονεία της τραπεζικής ελίτ η οποία χρησιμοποιεί παρόμοια πολύπλοκα μοντέλα για επενδυτικές αποφάσεις. Ο Tom Pair, ιδρυτής του Upper Left Opportunities Fund, ενός hedge fund, πρόσφατα έγραψε στο twitter:
«Φυσικά, τα προηγούμενα δεδομένα δεν προβλέπουν πάντα το μέλλον. Η Goldman Sachs δεν λέει ποτέ στους πελάτες να λαμβάνουν αποφάσεις μόνο με βάση τα ευρήματά της. Και σε κάθε περίπτωση, το μοντέλο δημιούργησε μόνο πιθανότητες (όχι βεβαιότητα) να κερδηθεί ένα παιχνίδι και να προχωρήσει μια ομάδα, και σε καμία ομάδα δεν έδωσε περισσότερες από 18,5% πιθανότητες να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι πιθανώς ότι τεχνολογίες που δημιουργούν θόρυβο, όπως τα ευρείας κλίμακας δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη, δεν κάνουν απαραίτητα στατιστικές προβλέψεις πιο ακριβείς.