Η αύξηση των παπαγάλων στα πάρκα της Αθήνας προκαλεί το ενδιαφέρον των ορνιθολόγων.
Οι αριθμοί των ασυνήθιστων αυτών πουλιών για τον ουρανό της Ελλάδας, έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, που η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διενεργεί μέσα στα Χριστούγεννα μια επιχείρηση για την καταμέτρησή τους (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες αστικές περιοχές), με την ελπίδα να μάθει την ευρύτητα αυτής της «εναέριας αποίκησης».
scren
Στην πραγματικότητα είναι ένα φαινόμενο πανευρωπαϊκό, που δημιουργεί φόβους ότι τα πουλιά-«εισβολείς» μπορεί να απειλήσουν την τοπική βιοποικιλότητα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά το ενδεχόμενο να βάλει το είδος σε μία λίστα ειδών «ξένης-εισβολής».
Αφιέρωμα στους παπαγάλους της Αθήνας και των άλλων ελληνικών πόλεων έκανε ο Guardian, με αφορμή καινούρια έρευνα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
«Αν έλεγε κανείς στους Έλληνες, όχι πολύ παλιά, ότι οι ουρανοί τους θα συντηρούσαν παπαγάλους με δακτυλιοειδή λαιμό, η απάντηση μάλλον θα διακατεχόταν από δυσπιστία», έτσι ξεκινάει ο Guardian το αφιέφωμά του για τους παπαγάλους στην Ελλάδα.
Αυτό, ωστόσο, ήταν πριν τα πάρκα και οι κήποι των Αθηνών και άλλων πόλεων γίνουν το σπίτι πράσινων και κόκκινων παπαγάλων. Το πλήθος των εξωτικών πτηνών μάλιστα είναι τόσο μεγάλο, που η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ξεκίνησε μια φιλόδοξη έρευνα εν μέσω Χριστουγέννων, προσπαθώντας να καταγράψει το συνολικό μέγεθος του.
«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απογραφή που θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε αστικές περιοχές σε νησιά, όπως η Ρόδος και η Κρήτη», δήλωσε στον Guardian ο Παναγιώτης Λουτσήδης, επικεφαλής της Εταιρείας.
«Στην Κρήτη πιστεύουμε ότι ο αριθμός των παπαγάλων έχει αυξηθεί ραγδαία σε όλες τις μεγάλες πόλεις».
Εδώ και πολλά χρόνια ο Λουτσήδης, καθηγητής στο επάγγελμα, επισκέπτεται πάρκα ανά την Ελλάδα, συνήθως το ηλιοβασίλεμα και κάνει καταμέτρηση.
Τα αποτελέσματα των εργασιών του δεν του έχουν αφήσει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε βιότοπο άγριων παπαγάλων, οι οποίοι σχετίζονται κυρίως με την Ινδία, την Ασία, την λατινική Αμερική και την Αφρική.
Παρ’ όλα αυτά η ελληνική πρωτεύουσα διαφέρει ελάχιστα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπου τα πτηνά πολλαπλασιάζονται κατά ανησυχητικούς ποσοστά.
Τα πάρκα στις Βρυξέλλες έχουν πλέον γεμίσει παπαγάλους και εκτιμάται πως το είδος αποκτά χωροκατακτητικό χαρακτήρα που απειλεί τα περιστέρια και τα σπουργίτια.
Οι κλιματολογικές συνθήκες εδώ είναι ιδανικές για την επιβίωσή τους», δήλωσε ο Λατσούδης σημειώνοντας πως τα πάρκα μας είναι τόσο γεμάτα εξωτικά φυτά και δέντρα με φρούτα που το κάνουν πολύ πιο εύκολο για τα πουλιά να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν στη χώρα μας.
Όπως τονίζει ο Guardian, όμως, παραμένει μυστήριο το πώς τα πουλιά αυτά από την Αφρική και τις μακρινές Ινδίες έφτασαν στην Ελλάδα.
Οι ορνιθολόγοι λένε ότι οι παπαγάλοι δεν μεταναστεύουν και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να πετάξουν τεράστιες αποστάσεις μέσω παραδοσιακών μεταναστευτικών οδών.
Αντ’ αυτού οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι παπαγάλοι είναι στην πραγματικότητα δραπέτες, κατά τον ίδιο τρόπο, όπως συνέβη και τον 19ο αι. στη Βρετανία.
«Αν και αποτελεί αστικό μύθο, θεωρούμε ότι [οι παπαγάλοι] κατέφτασαν σε κλουβιά στο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας και εκεί δραπέτευσαν από τα κλουβιά», είπε η Ρούλα Τίγρου στην Ορνιθολογική εταιρεία.