Η Κίνα, το επίκεντρο της θανατηφόρας παγκόσμιας πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που μάχεται τις θεωρίες συνωμοσίας που σχετίζονται με την προέλευση και την εξάπλωση του ιού, κατηγορείται ότι «φίμωσε» μια ιολόγο στην Ουχάν, τη Σι Ζενγκλί (Shi Zhengli), λίγο αφότου ανακάλυψε τη γενετική σύνθεση του νέου στελέχους.
Γνωστή ως «Γυναίκα Νυχτερίδα» (Bat Woman), η ιολόγος θεωρείται μία από τους κορυφαίους ερευνητές στον κόσμο για τον κορωνοϊό και έχει βρει με επιτυχία δεκάδες θανάσιμους ιούς τύπου SARS σε σπηλιές. Η έγκαιρη ανακάλυψη του νέου στελέχους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίσης έγκαιρη ανάπτυξη των διαγνωστικών εξετάσεων και των εμβολίων για τη νόσο που σχετίζεται με τον ιό.
Έχοντας εμπειρία 16 ετών στο να κυνηγά ιούς σε σπηλιές, η Σι, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν (WIV), διαπίστωσε ότι ο ιός SARS προέρχεται από νυχτερίδες. Σύμφωνα με τη South China Morning Post, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη Σι και την ομάδα της, επανήλθαν στο Εθνικό Εργαστήριο Βιοασφάλειας με έδρα την Ουχάν.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο, η ομάδα της Σι, εντόπισε ότι ο «κορωνοϊός ήταν ένας άμεσος απόγονος ενός άγριου στελέχους που συνέλεξαν από τα περιττώματα ενός είδους νυχτερίδας (fruit bat) στην επαρχία Γιουνάν. Το νέο στέλεχος είχε το 96% των γονιδίων».
Η Σι κατόρθωσε να ολοκληρώσει την αλληλουχία του γονιδίου του κορωνοϊού σε τρεις ημέρες
Σύμφωνα με την Daily Mail, η Σι κλήθηκε πίσω στο εργαστήριό της στην Ουχάν μετά το ξεσπάσματα του νέου κορωνοϊού, στα τέλη του περασμένου έτους, και κατάφερε να ολοκληρώσει την αλληλουχία των γονιδίων του νέου στελέχους μέσα σε τρεις ημέρες. Βρέθηκε ότι το νέο στέλεχος συνδέθηκε με το είδος των νυχτερίδων horseshoe, που βρέθηκαν στο Γιουνάν. Τα ευρήματα της Σι, αποκάλυψαν ότι ο κορωνοϊός ήταν παρόμοιος με το SARS, μια αναπνευστική ασθένεια που προήλθε από την Κίνα, και έπληξε χιλιάδες ανθρώπους το 2002.
Όπως αναφέρει το περιοδικό Scientific American, η Σι παραδέχεται ότι όταν κλήθηκε πίσω στο εργαστήριο από μια διάσκεψη για να ερευνήσει τη νέα ασθένεια, αναρωτήθηκε αρχικά αν ένας κορωνοϊός θα μπορούσε να είχε «αποδράσει» από τη μονάδα της. Στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημιών από ιούς που φέρουν οι νυχτερίδες. Ωστόσο, όπως λέει η ίδια, δεν περίμενε ένα τέτοιο ξέσπασμα να σημειωθεί στην Ουχάν, στο κέντρο της Κίνας, δεδομένου ότι οι μελέτες της υποδείκνυαν υψηλότερο κίνδυνο σε υποτροπικές περιοχές στα νότια της χώρας.
Το WIV βρίσκεται μόλις δέκα μίλια από την αγορά με τα άγρια ζώων, που πιστεύεται ότι είναι το επίκεντρο του κορωνοϊού. Η Σι είπε ότι αισθάνθηκε τελικά ανακουφισμένη, αφού καμία από τις ακολουθίες δεν ταιριάζει με εκείνες των ιών που η ομάδα της είχε πάρει δείγματα από τις σπηλιές των νυχτερίδων. «Αυτό πήρε πραγματικά ένα φορτίο από το μυαλό μου, δεν είχα κλείσει μάτι για μέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι αρχές έκλεισαν το στόμα της Σι και της ομάδας της μετά τα ευρήματά τους»
Μιλώντας στην Daily Mail, ο Κινέζος δημοσιογράφος Gao Yu, δήλωσε ότι μίλησε με την ιολόγο, η οποία αποκάλυψε ότι της κρατούσαν το στόμα κλειστό οι κινεζικές αρχές. «Μάθαμε αργότερα ότι το ινστιτούτο της ολοκλήρωσε την αλληλουχία γονιδίων και τα συναφή τεστ, ήδη από τις 2 Ιανουαρίου, αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει», αποκάλυψε ο δημοσιογράφος. Οι πληροφορίες σχετικά με την αλληλουχία των γονιδίων δεν δημοσιοποιήθηκαν μέχρι μια εβδομάδα αργότερα.
Την ημέρα που χαρτογραφήθηκε η γενετική πληροφορία, λέγεται ότι η Yanyi Wang, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, διέταξε το προσωπικό να μην αποκαλύψει καμία πληροφορία σχετικά με την ασθένεια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ίδια έστειλε ένα μήνυμα στους υπαλλήλους, διατάσσοντάς τους να μην αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τη νόσο. Επίσης, όπως αναφέρεται, η Wang με το ηλεκτρονικό μήνυμα της προειδοποίησε ότι «ακατάλληλες και ανακριβείς πληροφορίες προκαλούσαν “γενικό πανικό”».
«Η Εθνική Επιτροπή Υγείας απαιτεί κατηγορηματικά ότι οι δοκιμές, τα κλινικά δεδομένα, τα αποτελέσματα των δοκιμών, τα συμπεράσματα σχετικά με την επιδημία δεν θα δημοσιεύονται σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και ούτε θα αποκαλύπτονται σε οποιαδήποτε μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων κυβερνητικών μέσων, ούτε θα αποκαλύπτονται στα συνεργαζόμενα ιδρύματα-εταίρους», έγραφε η Wang.
Λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα αργότερα, μια ομάδα στη Σαγκάη δημοσίευσε μια ακολουθία σε μια πλατφόρμα ανοιχτής πρόσβασης αφού μελέτησε δείγματα από μολυσμένο ασθενή. Το εργαστήριο τους έκλεισε για «διόρθωση» δύο ημέρες αργότερα.
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι νυχτερίδες έχουν συνδεθεί με επτά μεγάλες επιδημίες, σημειώνει το δημοσίευμα της Daily Mail. Οπως εξηγεί, το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, με έδρα 16 χλμ από την υπαίθρια αγορά άγριων ζώων που θεωρείται από πολλούς πηγή προέλευσης της Covid-19, ανέπτυξε ένα εργαστήριο υψηλής ασφαλείας αξίας 30 εκατομμυρίων λιρών μετά την εκδήλωση του SARS, με τη βοήθεια της Γαλλίας.
Ήταν το πρώτο εργαστήριο στην Κίνα με στάτους P4 - που δηλώνει τα παγκόσμια επίπεδα βιοασφάλειας - και περιέχει τη μεγαλύτερη «τράπεζα» ιών στην Ασία. Αυτό το γεγονός έχει πυροδοτήσει αρκετές θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο.