Πρωτόγνωρες εικόνες που δεν θυμίζουν σε τίποτε άλλες χρονιές ,βιώνουν οι ιερείς του Παναγίου Τάφου, αλλά και οι πολίτες της Ιερουσαλήμ, αφού για πρώτη φορά εδώ και 671 χρόνια ο Πανάγιος Τάφος έβαλε «λουκέτο» εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το φετινό Πάσχα στους Αγίους Τόπους θα είναι χωρίς προσκυνητές ή λιτανείες με την Παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ να μην θυμίζει σε τίποτα τις παραδοσιακές εικόνες με τα εκατομμύρια των επισκεπτών που κατέκλυζαν τους δρόμους οδεύοντας μέσα από τα στενά σοκάκια στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου.
Όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες που έχουν χτυπηθεί από τον κορωνοϊό, έτσι και στο Ισραήλ οι Αρχές έχουν απαγορεύσει στους πολίτες να μετακινούνται και μάλιστα σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων από τα σπίτια τους, εκτός εάν πρόκειται για αγορές βασικών ειδών.
Συνήθως από την Μεγάλη Τετάρτη τα καραβάνια των πιστών έφθαναν στους Αγίους Τόπους που συμμετείχαν στο Θείο Δράμα, με την αγρυπνία για τον Όρθο της Μεγάλης Πέμπτης στον Πανάγιο Τάφο, αλλά και στην ιεροτελεστία του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή, μέχρι την πρώτη ανάσταση στις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, όπου ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων έμπαινε στο κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου φέροντας το Άγιο Φώς.
Πλέον οι καμπάνες μονάχα που θα ηχήσουν πένθημα την Μεγάλη Παρασκευή αλλά και η δοξολογία από τους ιερείς κεκλεισμένων των θυρών θα είναι μονάχα αυτό που θα μείνει από το φετινό Πάσχα στους Αγίους Τόπους, αφού η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα επιτρέψει ούτε την μαρτυρική πορεία των πιστών μέχρι τον Γολγοθά ούτε τον τελετουργικό περίπατο κατά μήκος της Via Dolorosa που σηματοδοτεί για τους χριστιανούς τη διαδρομή που έκανε ο Ιησούς πηγαίνοντας στη Στάυρωση και την Ανάστασή Του.
Σήμερα η οδός του μαρτυρίου κατά μήκος της οποίας ο Ιησούς μετέφερε το Σταυρό από το πραιτώριο προς το σημείο της Σταύρωσής Του , τον Γολγοθά είναι εντελώς άδεια. Ερμητικά κλειστές παραμένουν και οι πόρτες του Πανάγιου Τάφου όπου είχαν ξανακλείσει για τους πιστούς και το 1349 κατά την πανδημία της μαύρης πανώλης η οποία είχε σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους σε Ευρώπη και Ασία.