Τον σημαντικότερο μοχλό πίεσης που διαθέτουν, δηλαδή την επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα, επιστράτευσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο περιθώριο του Eurogroup, προκειμένου να ωθήσουν την κυβέρνηση να επισπεύσει την υλοποίηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεών της.
Παρότι η Ελλάδα δεν βρισκόταν στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έγινε αποδέκτης της ανησυχίας και του προβληματισμού των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία εκφράστηκε και επισήμως από τον Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup. Με αφορμή σχετική ερώτηση, ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τόνισε ότι δεν μπορεί να πει πότε θα επιστραφούν στη χώρα μας τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, γιατί «αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις», δηλαδή από το εάν θα υπάρξει θετική έκθεση της Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου, η οποία θα κρίνει ότι εφαρμόστηκαν οι συμφωνημένες μεταμνημονιακές δράσεις, αναφέρει το protothema.
«Η εκταμίευση βασίζεται σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο δράσεων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανοιχτά θέματα, τα οποία έχουμε εντοπίσει, αλλά η Ελλάδα έχει ακόμα μερικές εβδομάδες, ώσπου να ολοκληρωθεί η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και ξέρουμε ότι εργάζονται πολύ σκληρά. Δεν μπορώ να σας πω τι θα γίνει στο επόμενο Eurogroup (σ.σ. στις 11 Μαρτίου), θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις μέχρι τότε», ήταν η δήλωση-«καμπανάκι» του κ. Ρέγκλινγκ. Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι το συνολικό ποσό των κερδών θα ανέλθει φέτος περίπου στο 1 δισ. ευρώ.
Το υπ’ αριθμόν ένα ανοιχτό ζήτημα είναι, βεβαίως, το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όπως αποκάλυψε χθες το newmoney.gr, η κυβέρνηση έστειλε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς προσχέδιο νόμου και περίγραμμα της πρότασής της, τα οποία όμως περιλαμβάνουν τους βασικούς άξονες του νέου πλαισίου και τελούν υπό διαμόρφωση. Όπως προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχει πρόοδος προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, την οποία θα μπορούν να αποδεχθούν κυβέρνηση, τράπεζες και ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες προς συζήτηση. Έτσι, η τελική πρόταση αναμένεται να σταλεί στους θεσμούς στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.
Η κυβέρνηση καλείται παράλληλα να στείλει στην Κομισιόν τις προτάσεις της για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω τιτλοποιήσεων, υιοθετώντας είτε την πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), είτε εκείνη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), είτε και τις δύο.
Άλλο ένα μεγάλο «αγκάθι» ενόψει της σύνταξης της δεύτερης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας είναι η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού καθυστερεί, το Ελληνικό προχωρά με αργούς ρυθμούς, ενώ στη λίστα των προβλημάτων έχει προστεθεί η πορεία της ΔΕΗ, μετά την πρόσφατη άγονη διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Οι δανειστές ζητούν επίσης επιτάχυνση στα projects για τον ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΠΑ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμα η επιλογή των νέων Γενικών Γραμματέων των υπουργείων. Η κυβέρνηση αποδίδει την καθυστέρηση στον φόρτο εργασίας του ΑΣΕΠ, ενώ ακόμα και οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις καταγγελίες για «φωτογραφικές» προκηρύξεις, ενδέχεται να μην επιμείνουν τελικά στο θέμα, αφήνοντας τη διευθέτησή του για μετά τις εθνικές εκλογές. Σχετική ελαστικότητα φέρονται διατεθειμένοι να δείξουν και για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, με την αίρεση ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάσει στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου νέου σχέδιο για το ποιοι και πότε θα πάρουν τα χρωστούμενα από το Δημόσιο.
Επιπλέον, άγνωστο παραμένει εάν και κατά πόσο οι δανειστές έχουν πειστεί ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τον δημοσιονομικό αντίκτυπο από πιθανές νέες δικαστικές αποφάσεις που θα δικαιώνουν συνταξιούχους για τις περικοπές των συντάξεών τους και δημοσίους υπαλλήλους για την κατάργηση των Δώρων τους.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τέλος τα σχόλια της δεύτερης μεταμνημονιακής έκθεσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.