Έως 15 ευρώ μηνιαίως θα κυμανθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, η οποία δεν συμμετέχει στη διαβούλευση, διεκδικώντας επαναφορά του μισθού στα 751 ευρώ και διαμόρφωση του ύψους του μέσω διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων.
Η ΓΣΕΕ επισημαίνει επίσης ότι το 2020 που θα μειωθεί το αφορολόγητο, η όποια αύξηση όχι μόνο θα εξανεμιστεί αλλά ο εργαζόμενος θα έχει και λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα στο πορτοφόλι του, αναφέρει το protothema.
Την ίδια ώρα και η Κομισιόν στην έκθεσή της, προβάλλει ενστάσεις για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των νέων ενώ θεωρεί «κλειδί» για το ύψος της αύξησης τη μέση παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η παραγωγικότητα όμως τα τελευταία χρόνια κινείται σε χαμηλά επίπεδα . Επομένως οι προσδοκίες είναι χαμηλές και κανένας παράγοντας δεν βλέπει αύξηση πάνω από 2%-4%.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η κυβέρνηση να εφαρμόσει συγκρατημένη πολιτική όσον αφορά στις αυξήσεις με δεδομένο μάλιστα ότι κέρδισε τη μάχη για την αποφυγή μείωσης των συντάξεων.
Παράλληλα η ΓΣΕΕ έχει αναθέσει την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη δημιουργία Εθνικού επαγγελματικού ταμείου για την χορήγηση συμπληρωματικών παροχών (επικουρική) και εφάπαξ στους Έλληνες μισθωτούς. Το σχέδιο προβλέπει στην αρχή η επιβάρυνση να είναι μικρή (0,50% για τον εργαζόμενο, 1% για τον εργοδότη) καθώς ακόμα δεν υπάρχει χώρος για πρόσθετη επιβάρυνση του μη μισθολογικού κόστους. Το ταμείο θα καλύπτει τους περίπου 750.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ενώ από τον βασικό κορμό του θα μπορούν να επικρέμονται και ασφαλιστικοί κλάδοι οι οποίοι θα καλύπτουν επαγγελματικούς χώρους ενδεχομένως με επιπρόσθετο ασφάλιστρο.