«Το σταθερό φορολογικό πλαίσιο είναι ίσως η πιο σημαντική παρέμβαση την οποία μπορούμε να κάνουμε» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στην εκδήλωση Fortune 40 under 40.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «δεν πρέπει μόνο να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές όπως έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, κάτι που είναι ιδιαίτερης σημασίας για τις μικρές επιχειρήσεις. Αλλά και καινοτομίες που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες, όπως χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές για προϊόντα που προέρχονται από πνευματική ιδιοκτησία ή κάποιες φορολογικές απαλλαγές για νέες επιχειρήσεις στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους», αναφέρει το in.gr.
Ο πρόεδρος της ΝΔ στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση του φορολογικού κόστους της εργασίας και το ύψος των εισφορών. «Το ύψος των εισφορών σήμερα, ειδικά για ειδικότητες όπως οι μηχανικοί οι οποίοι μπορούν εύκολα να βρουν δουλειά στο εξωτερικό, είναι τέτοιο που δεν μπορούμε να κρατήσουμε το ταλέντο που διαθέτουμε στην Ελλάδα. Αν υπολογίσει κανείς το σύνολο της φορολόγησης και των εισφορών, θα διαπιστώσει ότι δεν είμαστε καθόλου ανταγωνιστικοί. Και για αυτό θέλουμε να κάνουμε μια συνολική παρέμβαση σε αυτό. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών μπορεί να έχουν αξία για μια εταιρεία η οποία θα γίνει κερδοφόρος κάποια στιγμή στο μέλλον. Αλλά μπορεί για ένα start-up το οποίο δεν έχει ακόμη κέρδη, να μην έχει τόσο μεγάλη σημασία».
Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει το πολύ μεγάλο κομμάτι του τι μπορούμε να κάνουμε για να ενθαρρύνουμε τη χρηματοδότηση, τι κίνητρα μπορούμε να δώσουμε φορολογικά για χρηματοδοτήσεις, ειδικά σε πολύ μικρές εταιρείες. «Αυτό το οποίο θα ήθελα πραγματικά να δω είναι μεγαλύτερη δραστηριότητα από επιφανείς Έλληνες επιχειρηματίες. Συχνά συζητώ με εκπροσώπους του ναυτιλιακού κεφαλαίου που μου λένε για το τι μπορούμε να κάνουμε στη χώρα για να επενδύσουμε. Λέω: Επενδύστε στο πολύ πρώιμο στάδιο, πάρτε δηλαδή το πολύ μεγάλο ρίσκο, να σας δώσω κι εγώ μια καλύτερη φορολογική μεταχείριση», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα, είπε πως ότι οι παρεμβάσεις «που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα στο ασφαλιστικό σύστημα είναι σημαντικές, αλλά περιορίζονται στο κόστος χρηματοδότησης του συστήματος, το ύψος των συντάξεων, για το πως το ασφαλιστικό σύστημα θα επιβαρύνει λιγότερο τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συνολική επιδότηση του ασφαλιστικού μας συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό από το 2000 και μετά ξεπερνά τα 200 δις ευρώ. Τόσα έδωσε ο κρατικός προϋπολογισμός για να επιδοτήσει το ασφαλιστικό σύστημα των συντάξεων πέραν της χρηματοδότησης που είχε το ίδιο το σύστημα σε τρέχουσα βάση. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι τους επόμενους μήνες να ανακοινώσουμε μία σημαντική και τολμηρή παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα».
Μείωση φορολογίας
«Τη μείωση της φορολογίας θα την κάνουμε ούτως ή αλλιώς διότι δεν έχει μεγάλο κόστος. Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ενδιαφερόμαστε να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Όπως, επίσης, θα μειώσουμε τη φορολογία στα μερίσματα. Αλλά συμπληρωματικά θα χρειαστεί μία τολμηρή παρέμβαση η οποία δεν αφορά μόνο στις επιχειρήσεις, αφορά και την αναδιάταξη του ασφαλιστικού» τόνισε.
Η δική σας δουλειά, ως επιχειρηματίες, πρόσθεσε, «είναι να παρέχετε ένα καλό εργασιακό περιβάλλον όπως ακριβώς το περιέγραψα. Η δική μας δουλειά ως πολιτικοί, είναι να βελτιώσουμε το ευρύτερο περιβάλλον που έχει να κάνει με το “ρίσκο της χώρας” (country risk). Αλλά και με τη συνολική εικόνα που έχει η χώρα, που έχει αντανάκλαση στο κόστος δανεισμού και στο κόστος χρηματοδότησης. Και συνδέεται με το πώς θα έρθει κάποιος επενδυτής από το εξωτερικό».