Ηρθε πρώτος στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών της Δεξιάς ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν και ετοιμάζεται να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα περικοπών 110 δις ευρώ στη γαλλική οικονομία.
Οι ψηφοφόροι του, οι οποίοι αναμένεται να του δώσουν οριστικά το χρίσμα για την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος που αυτόματα τον κάνει υποψήφιο πρόεδρο στις εκλογές του 2017, την άλλη Κυριακή, υπερψήφισαν τις φιλελεύθερες θέσεις του, τόσο για την οικονομία όσο και για την γαλλική κοινωνία.
1. Ενα φιλελεύθερο σοκ στην οικονομία
Ο Φιγιόν έχει δημοσιοποιήσει τις θέσεις του για την γαλλική οικονομία από χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2007, σε περιοδεία στην Κορσική ως υποψήφιος πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί, είχε δηλώσει ότι «είναι επικεφαλής μιας χώρας που βρίσκεται σε πτώχευση». Οταν έγινε πρωθυπουργός, ο Σαρκοζί άλλαξε γνώμη για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του. Αλλά ο Φρανσουά Φιγιόν δεν άλλαξε θέσεις και πιστεύει ότι η ανάλυσή του ισχύει σήμερα όσο ποτέ.
Και το απέδειξε όταν ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία για να πάρει το χρίσμα για την ηγεσία του κόμματος, μέσα στο 2016. Ηταν ο μοναδικός (μεταξύ Σαρκοζί και Ζιπέ) που διαφήμιζε ένα πρόγραμμα περικοπών 110 δις ευρώ στα δημόσια έξοδα. Αν γίνει πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας το 2017 αναμένεται πραγματικά να υλοποιήσει το πιο σκληρό πρόγραμμα περικοπών που έγιναν ως σήμερα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, το 1/3 των μειώσεων των δαπανών θα γίνουν στο κράτος.
Το άλλο 20% των μειώσεων των δαπανών θα γίνουν από τους Δήμους ενώ το υπόλοιπο θα γίνει με περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση (συντάξεις στα 65, μείωση στα έξοδα στην περίθαλψη κλπ).
Την ίδια ώρα, ο Φιγιόν υπόσχεται ότι θα καταργήσει 500.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, ότι θα επιβάλλει σύνταξη στα 65 για όλους ως το 2022, ότι θα εναρμονίσει τα ασφαλιστικά ταμεία και ότι θα επιβάλλει 39 ώρες εργασίας στο δημόσιο.
Προκειμένου να επανακινήσει την οικονομία, παρόλες τις μειώσεις δαπανών που θα γίνουν, ο Φιγιόν υπόσχεται ότι θα ρίξει 40 δις ευρώ για να μειώσει τα βάρη των επιχειρήσεων, για να μειώσει τους φόρους κατά 25%.
Αλλά ταυτόχρονα θα αυξήσει το ΦΠΑ κατά 2 μονάδες. Επίσης, προκειμένου να «απελευθερώσει» τις επιχειρήσεις θα τις αφήσει ελεύθερες να διαπραγματεύονται τον χρόνο εργασίας, με όριο το 48ωρο την εβδομάδα και θα καταργήσει το «μονοπώλιο» των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Χάρη σε αυτό το «σοκ ανταγωνιστικότητας», ο Φρανσουά Φιγιόν υπόσχεται αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Υπόσχεται επίσης να ξανακάνει τη Γαλλία πρώτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης μέσα στα προσεχή δέκα χρόνια. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι το έλλειμμα της Γαλλίας θα παραμείνει σημαντικό το 2017 (− 4,7 %) και το 2018 (− 4,5 %) εξαιτίας, όπως λέει, των προεκλογικών υποσχέσεων του Φρνασουά Ολάντ το 2016.
2. Ενα «οικογενειακό» όραμα για την γαλλική κοινωνία
Ο Φιγιόν τοποθετήθηκε εξαρχής κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων. Υποσχέθηκε ότι θα ξαναφέρει στη γαλλική βουλή τον νόμο Τομπιρά ώστε να απαγορευθεί η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.
Το πρόγραμμά του αποτελεί μια όαση για την παραδοσιακή οικογένεια. Στις 7 Ιουνίου 2016, σε μια ομιλία στα προάστια του Παρισιού δήλωσε ότι επιθυμεί «να ξαναδώσει 10 δις αγοραστική δύναμη στη γαλλική οικογένεια» και να επαναφέρει τα οικογενειακά επιδόματα σε υψηλά επίπεδα, αν πληρούνται οι όροι που θα βάλει.
«Σκοπεύω να απαντήσω στην αγωνία της μεσαίας τάξης και να κάνω την οικογένεια έναν από τους πυλώνες της αλληλεγγύης μας», έχει υποσχεθεί.
Σε επίπεδο σχολικών βιβλίων, το μεγάλο όραμα του Φιγιόν είναι «να ξαναγράψει τα προγράμματα Ιστορίας με την ιδέα να επαναφέρουμε ένα εθνικό αφήγημα». Η ιδέα συνίσταται στο «να ξαναδώσουμε στα παιδιά μας την εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας», ιδέα που προκάλεσε εκνευρισμό σε πολλούς γάλλους ιστορικούς.
3. Μια διεθνή πολιτική φιλική προς τη Ρωσία
Ο Φρανσουά Φιγιόν είναι γνωστό ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν από την εποχή που και οι δύο ήταν πρωθυπουργοί αντίστοιχα. Από το 2012 συναντήθηκε πολλές φορές με τον Ρώσο ηγέτη. Σε κάθε δήλωσή του επιμένει να λέει ότι οι Ρώσοι δεν είναι οι «μόνοι ταραξίες» στην κρίση της Ουκρανίας και πιστεύει ότι μόνο με μια συμμαχία Ρώσων και Ιρανών θα πολεμηθεί αποτελεσματικά το ισλαμικό κράτος. Εκτιμά ότι δεν είναι κακό να υπάρξει, μάλιστα, μια προσωρινή συμμαχία με τον πρόεδρο της Συρίας Μπάσαρ Αλ Ασαντ.
Στα ευρωπαϊκά θέματα, ο Φρανσουά Φιγιόν δεν έκρυψε ποτέ την προτίμησή του για μια «Ευρώπη των Εθνών», η οποία θα σέβεται «την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας». «Η Ευρώπη πρέπει να είναι ένα εργαλείο και όχι μια θρησκεία» είναι μια διάσημη φράση του, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμά του.
Επιμένει, ωστόσο, ότι πρέπει να δημιουργηθεί «μια Ζώνη Σένγκεν ασφάλειας» η οποία θα επέτρεπε να εκδιωχθεί αυτόματα από τη Ζώνη Σένγκεν κάθε εγκληματικό στοιχείο που θα αποδεικνυόταν ότι έκανε κάποια παραβίαση ή έγκλημα.