Τα μέτρα που θα εξειδικεύσουν το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης ότι η ΔΕΗ αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία ζητούν από τις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν τα εναλλακτικά σχέδια που προτείνονται τόσο για την κατάργηση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ όσο και για την απολιγνητικοποίηση.
Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες, οι δυσκολίες και τα προβλήματα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι υπαρκτά όμως κανείς δεν είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει διαφορετικές πολιτικές χωρίς να παρουσιαστούν αναλυτικά τα μέτρα που να αποδεικνύουν τις στρεβλώσεις αλλά και τα εναλλακτικά σενάρια και να συνεκτιμηθούν οι επιπτώσεις τους στην αγορά, αναφέρει το protothema.
Η ελληνική ατζέντα, την οποία παρουσίασαν στις Βρυξέλλες τις προηγούμενες μέρες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γεράσιμος Θωμάς, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και η κ. Βίκυ Λοίζου γενική γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών της Προεδρίας της Κυβέρνησης περιελάμβανε όλα όσα ήθελαν να ακούσουν στην ΕΕ. Απολιγνητοποίηση, στρατηγική ανάπτυξη με στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αναθεώρηση του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού (ΕΣΕΚ) υπέρ των ΑΠΕ, δεσμευτική προσαρμογή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο νέο μοντέλο στόχο της ΕΕ (targed model) με ορίζοντα υλοποίησης τον Ιούλιο του 2020 αλλά και όλα τα διαρθρωτικά μέτρα (π.χ μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ).