Χωρίς υδροηλεκτρικά και με αυξήσεις τιμολογίων στο ρεύμα κατά τρόπο που να μην επηρεάσουν τα τιμολόγια για τον τελικό καταναλωτή ξεκινά η κυβέρνηση τη λήψη έκτακτων μέτρων για τη διάσωση της ΔΕΗ σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες στην βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Κόντρα στην έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών, ο υπουργός κράτησε (επί του παρόντος) μακριά τα νερά από τα μέτρα εξυγίανσης της ΔΕΗ, πρότεινε σχέδιο πώλησης ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ σε ιδιώτες, ανακοίνωσε εθελούσια έξοδο για τους εργαζόμενους αλλά και αναπροσαρμογή της εμπορικής πολιτικής της Επιχείρησης με ένα σχεδιασμό που είχε μελετηθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση στις αρχές του έτους αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε, αναφέρει το protothema.
Στην πραγματικότητα η νέα πολιτική ηγεσία ανακοίνωσε χθες αύξηση τιμολογίων, με τη διαφορά όμως ότι οι αυξήσεις που θα ενσωματώνουν τα κόστη παραγωγής της εταιρείας και κυρίως το κόστος των CO2 θα αντισταθμιστούν με τη μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% και τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος που καταβάλλουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ).
Το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ καθορίζεται από την ΡΑΕ και εξαρτάται από τον Ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που σύμφωνα με τις προβλέψεις φέτος θα έχει πλεόνασμα 200 εκατ. ευρώ. Με τις δύο αυτές προβλέψεις εκτιμάται από στελέχη της αγοράς ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ κάτω από 10% χωρίς όμως αυτή να επιβαρύνει τα νοικοκυριά αφού θα καλυφθεί από τις μειώσεις των άλλων λογαριασμών του οικιακού ρεύματος.
Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς των ΑΠΕ που κλήθηκαν να σχολιάσουν χθες τα μέτρα της κυβέρνησης διατύπωναν σοβαρές επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά των παραγωγών ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και αυτό γιατί εκφράζουν αφενός επιφυλάξεις για το ύψος του πλεονάσματος, αφετέρου γιατί υπάρχουν φόβοι ότι θα προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά και στις αποζημιώσεις των έργων.
Σε ό,τι αφορά τώρα τις εξαγγελίες Χατζηδάκη, η απουσία αναφοράς για τα υδροηλεκτρικά δεν ερμηνεύεται ως σημείο ακύρωσης των σχεδιασμών της κυβέρνησης καθώς εκκρεμεί η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες μετά την αποτυχία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.
Επιπλέον, η πώληση μονάδων σε αυτή την χρονική στιγμή εκτιμάται ότι θα απαξίωνε την ΔΕΗ και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση που έχει ανακοινώσει ο υπουργός σε δεύτερο χρόνο και αφού αποδώσουν τα μέτρα στήριξης. Αντ' αυτού δρομολογείται η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ (δίκτυο διανομής) με τη μεταφορά των παγίων από την ΔΕΗ στη θυγατρική της. Για να προχωρήσει ο σχεδιασμός που αποτελεί μέρος του σχεδίου σωτηρίας για την ΔΕΗ, όπως επανέλαβε και χθες ο Πρωθυπουργός, «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να σώσουμε την εταιρεία, τις θέσεις εργασίας. Αν χρειαστεί να πουληθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία, για να σωθεί η εταιρεία, θα το κάνουμε για να σωθεί η εταιρεία και να σωθούν οι θέσεις εργασίας». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα μέτρα διάσωσης θα ληφθούν χωρίς αυξήσεις των τιμολογίων, ευθυγραμμιζόμενος με τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη.
Για να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα της ΔΕΗ, το ΥΠΕΝ επιδιώκει να κλείσει όπως ανακοινώθηκε χθες «με τον προσφορότερο τρόπο, το θέμα των τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τα χρήματα αυτά να αποδοθούν στη ΔΕΗ, διότι θα αποτελέσουν μια σημαντική ένεση ρευστότητας». Πρόκειται για έσοδα από τις ΥΚΩ του 2011 που εκτιμώνται στα επίπεδα των 200 εκ. ευρώ.
Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο θα κινηθεί άμεσα κατόπιν συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές αρχές, και για τις αποζημιώσεις από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος.
Ταυτόχρονα κλείνει η μεγάλη πληγή των δημοπρασιών ΝΟΜΕ καθώς ο υπουργός ΠΕΝ ανακοίνωσε την κατάργησή τους. Όπως δήλωσε, δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ να πουλάει κάτω του κόστους και να δουλεύει υπέρ των ανταγωνιστών της με ζημιές που φτάνουν σήμερα τα 600 εκατ. ευρώ