Συνεχώς σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους στρατηγικά κακοπληρωτές οι οποίοι έχουν οφειλές σε δημόσιο και τράπεζες, μέσω των πλειστηριασμών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των «κόκκινων» δανείων. Την ερχόμενη Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου επανέρχονται οι πλειστηριασμοί σε κανονική ροή, αναφέρει το in.gr.
Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης οι πλειστηριασμοί θα συνεχίζουν να βρίσκονται «ψηλά» στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς. Και αυτό διότι όπως έχουν τονίσει οι δανειστές η επίσπευση των πλειστηριασμών, φυσικών και ηλεκτρονικών, αποτελεί μείζον ζήτημα στο τρέχον στάδιο του ελληνικού προγράμματος.
Στο «σφυρί» τα ακίνητα
Με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών είναι προγραμματισμένοι για την ερχόμενη Τετάρτη, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν ηλεκτρονικά πλειστηριασμοί, ενώ η πλειονότητα – πάνω από 250 - παραμένει σε φυσική μορφή. Η κυβέρνηση φέρεται προετοιμασμένη για νέο κύκλο αντιδράσεων στα Ειρηνοδικεία, στις οποίες αυτή τη φορά αναμένεται να απαντήσει με περιφρούρηση από τους εξωτερικούς χώρους και όχι στις αίθουσες, αλλά και με συλλήψεις, κατ' εφαρμογήν της αυτεπάγγελτης δίωξης όσων παρακωλύουν τους πλειστηριασμούς.
Ενόψει των stress test των τραπεζών, ο SSM ζητά τη διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων κόκκινων δανείων μέχρι και τον Μάρτιο. Ο εφιάλτης δεν θα έχει τέλος. Στις αρχές του 2018 θα διενεργούνται 500 - 700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων τον μήνα για να φθάσουν στους 1.000 στο τέλος του πρώτου τριμήνου και να ξεπεράσουν τους 2.000 τον μήνα, τον Σεπτέμβριο του 2018.
Μέχρι και χθες είχαν αναγγελθεί συνολικά 3.722 πλειστηριασμοί, με επισπεύδουσες κυρίως τράπεζες, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να διενεργηθούν έως και τα μέσα του ερχόμενου Ιουλίου. Μέρα με τη μέρα γίνονται συνεχώς νέες αναγγελίες. Η λίστα μεγαλώνει επικίνδυνα.
Για να επιτευχθούν οι προβλέψεις που έχουν υποβάλει στον SSM οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις θα πρέπει το επόμενο έτος να γίνουν 15.000 μέχρι 20.000 πλειστηριασμοί, αριθμός που υπερβαίνει το αρχικό σχέδιο των 10.000 πλειστηριασμών.
Στο επίκεντρο των αντιδράσεων για τους πλειστηριασμούς βρίσκεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, με το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Την ίδια στιγμή, οι πλειστηριασμοί στοιχειώνουν την κυβέρνηση, η οποία δέχεται εκ των έσω τα πυρά με κυβερνητικά στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης να ζητούν την άμεση κατάθεση νομοθετικής διάταξης για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.