Τα πάνω – κάτω με σφιχτό έλεγχων δαπανών, αλλαγές σε εσωτερικούς κανονισμούς, ακόμη και μείωση μισθολογικού κόστους, εθελούσιες εξόδους και ανασχηματισμό διοικήσεων φέρνουν τα «στρατηγικά σχέδια» που έχει ετοιμάσει η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), το λεγόμενο Υπερταμείο, για τις ΔΕΚΟ και στους εργαζομένους τους. Η διαδικασία αξιολόγησης θα ξεκινήσει από τις εταιρείες των αστικών συγκοινωνιών, δηλαδή τον ΟΑΣΑ, την ΟΣΥ και την ΣΤΑΣΥ, αλλά και από τα ΕΛΤΑ.
Έτσι, ως τον Απρίλιο όλες οι ΔΕΚΟ που μεταφέρθηκαν στο λεγόμενο υπερταμείο θα πρέπει να έχουν συντάξει νέα επιχειρηματικά σχέδια ή να αναθεωρήσουν τα υφιστάμενα, αναφέρει το in.gr.
Η διαδικασία αξιολόγησης των δημόσιων επιχειρήσεων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης τότε οι νέες διοικήσεις των ΔΕΚΟ θα υποβάλλουν στην ΕΕΣΥΠ εξάμηνες και ετήσιες αναφορές προκειμένου το διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου να έχει σαφή εικόνα για τα πεπραγμένα τους. Οι ετήσιες αναφορές μάλιστα θα είναι πλήρως ελεγμένες από εξωτερικούς ελεγκτές.
Οι πρώτες ΔΕΚΟ που θα κληθούν να περάσουν το κατώφλι του Υπερταμείου είναι δύο από τους μεγαλύτερους εργοδότες στο Δημόσιο και στη χώρα με συνολικό προσωπικό 15.000 ατόμων. Δηλαδή τα ΕΛΤΑ (7.027 εργαζόμενοι) και ο ΟΑΣΑ με τις θυγατρικές του (7.962): τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ (Σταθερές Συγκοινωνίες) που ελέγχει ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, αττικό μετρό και τραμ και την ΟΣΥ ΑΕ (Οδικές Συγκοινωνίες) με τα λεωφορεία και τρόλεϊ.
Πρόκειται για εμβληματικές εταιρείες, ζημιογόνες, και ελέγχονται κατά 100% από το Δημόσιο, άρα τα περιθώρια παρεμβάσεων είναι μεγαλύτερα.
Σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες εταιρείες που έχουν ενταχθεί στην ΕΕΣΥΠ, όπως τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, τα νέα επιχειρηματικά σχέδια θα παρουσιαστούν εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου σε γενική συνέλευση των μετόχων, προκειμένου να επιτευχθεί ίση μεταχείριση όλων των μετόχων, ενώ θα πρέπει να ενημερωθούν και οι αρχές του χρηματιστηρίου.
Αλλαγές αναμένονται και στην ΕΤΑΔ, που είναι μία από τις τρεις θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ. Η ΕΤΑΔ αν και διαθέτει χαρτοφυλάκιο με 72.000 ακίνητα, μόλις το 1% από αυτά θεωρείται ώριμο προς αξιοποίηση.