Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο που προβλέπει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, την ψήφο στα "17" και τη διατήρηση του πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.
Καθώς η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει -όπως ήταν αναμενόμενο- την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, η κατάργηση του εκλογικού μπόνους δεν θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, αλλά αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Επί συνόλου 281 βουλευτών, υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. "Παρών" ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.
Στην ψηφοφορία κατ’ άρθρο:
Το άρθρο 1 για την ψήφο στα 17 έτη έλαβε: 180 "ναι", 81 "όχι", 20 "παρών"
Το άρθρο 2 για την κατάργηση του εκλογικού μπόνους έλαβε: 179 "ναι", 83 "όχι", 19 "παρών"
Το άρθρο 3 για τη διατήρηση του πλαφόν 3% έλαβε: 163 "ναι", 101 "όχι" και 17 "παρών"
Το άρθρο 4 για καταργούμενες διατάξεις έλαβε 179 "ναι", 86 "όχι" και 16 "παρών"
Το άρθρο 5 με το οποίο ορίζεται η έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων έλαβε 179 "ναι" 86 "όχι" και 16 παρών".
Ειδικότερα, από το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Μαυρωτάς και Αχμέτ Ιλχάν υπερψήφισαν το άρθρο 1, που δίνει δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη. Ο Αχμέτ Ιλχάν δήλωσε "παρών" και στο άρθρο 3, για τη διατήρηση του πλαφόν στο 3%.
Οι Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Λυκούδης και Σπύρος Δανέλης δήλωσαν "παρών" στο άρθρο 3 για τη διατήρηση του πλαφόν στο 3%.
Όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές του Ποταμιού ψήφισαν "όχι" σε όλα τα άρθρα.
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές: "Όχι" σε όλα τα άρθρα ψήφισε ο Χάρης Θεοχάρης, "ναι" σε όλα ο Νίκος Νικολόπουλος.
Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ψήφισε "όχι" σε όλα τα άρθρα, εκτός από το 1 (ψήφο στα 17).
Ο Στάθης Παναγούλης ψήφισε "ναι" για ψήφο στα 17 και "παρών" για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
Έντονοι τόνοι στη Βουλή
Η συζήτηση στη Βουλή πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα έντονους τόνους.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ακολούθησε την τακτική της άμυνας δια της επιθέσεως. Έχοντας πλέον συνθηκολογήσει αναγκαστικά με τη στρατηγική πολιτική ήττα που υπέστη διότι η επιδίωξή του να ισχύσει ο νέος νόμος από τις επόμενες εκλογές, εφόσον η μάχη της συγκέντρωσης των 200 βουλευτών χάθηκε, ο πρωθυπουργός επανήλθε στη γνωστή του δεξαμενή επιχειρημάτων: Για όλα φταίνε τα "συμφέροντα" που τον υπονομεύουν και δεν επιτρέπουν στην αντιπολίτευση να γίνει γρανάζι στις μεθοδεύσεις του. Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε ως αναμενόμενο στη Ν.Δ, επιχειρώντας να αποκρούσει τις αιτιάσεις του προέδρου της περί καιροσκοπισμού και πολιτικού αμοραλισμού ενώ ουδόλως έκρυψε την οργή του για το "πάρτυ" που του χάλασε η Χαριλάου Τρικούπη με τη επιλογή της να καταψηφίσει το νόμο, λέγοντας ότι ο λαός θα στείλει το ΠΑΣΟΚ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και εγκάλεσε για πολιτικό αμοραλισμό, τυχοδιωκτισμό και προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα με την απλή αναλογική σε ακυβερνησία, την ώρα που διέρχεται τις πλέον κρίσιμες στιγμές της νεότερης ιστορίας της. Με τόνους ιδιαίτερα δηκτικούς και ταυτόχρονα αιχμηρούς για τις πραγματικές προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου και της Κουμουνδούρου γύρω από την αλλαγή του εκλογικού νόμου και, μάλιστα, στην παρούσα συγκυρία, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεμήνυσε πως η απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ύψιστη παραδοχή της ήττας που έρχεται στις επόμενες βουλευτικές κάλπες. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης, που κινήθηκε σε μοτίβο ιδιαίτερα καυστικό επεσήμανε πως ο κ. Τσίπρας πράττει ό,τι τον βολεύει και όχι αυτό που έχει ανάγκη πραγματικά η χώρα, σημειώνοντας πως η όλη συζήτηση αποτελεί σαφή απεικόνιση της αγχώδους προσπάθειας της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων να αλλάξει την ατζέντα από τις Συμπληγάδες της υπερφορολόγησης, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκατομμύρια πολίτες.
Η Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα βέλη της πρωτίστως στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και στην ΝΔ για την άρνησή τους να δείξουν συναίνεση με βάση την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για αναλογικό εκλογικό σύστημα. "Να μη κοιτούν λοιπόν προς τα εμάς όσοι ψάχνουν είτε άλλοθι και δεκανίκια είτε ″πρόθυμους και χρήσιμους ηλιθίους″. Σε μας να κοιτάξουν, όταν μπορούν να μας κοιτάξουν στα μάτια", τόνισε η κα Γεννηματά.
Εμφατικό "όχι” στην απλή αναλογική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφώνησε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας πως δεν αποτελεί την προοδευτική επιλογή που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα, που περπατά σε μονοπάτια κρίσης. "Αν είχαμε απλή αναλογική θα έπρεπε σήμερα να συνεργασθούν πέντε κόμματα για να κάνουν κυβέρνηση. Υπάρχει τέτοια σύγκλιση στην Βουλή και δεν το βλέπουμε; Έχουν υποχωρήσει τόσο οι εγωισμοί και το κομματικό αλάθητο, που μπορούν να συνεργασθούν 5 κόμματα; Να συνεργασθούν και να παίρνουν αποφάσεις; Όχι απλώς να συνεννοηθούν για να μοιράσουν τις καρέκλες των υπουργείων. Πώς θα λειτουργεί μια κυβέρνηση 5 κομμάτων; Με διαβουλεύσεις των αρχηγών και ατέλειωτα παζάρια για κάθε θέμα; Η ακυβερνησία, η αβεβαιότητα, η αναποτελεσματικότητα θα φέρει νέα λουκέτα" σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωράκης.
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά και έκανε λόγο για "αντιλαϊκές ανατροπές" και "παραπέρα ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων".