Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν μικρά βήματα προς την κατεύθυνση μιας βαθύτερης οικονομικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης την Παρασκευή, αλλά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε βασικές πτυχές ενός σχεδιαζόμενου κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης - ένα χτύπημα για τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποστήριξε την ιδέα.
Το 2017, ο Μακρόν κάλεσε τις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ να δημιουργήσουν τον δικό τους προϋπολογισμό, αξίας αρκετών ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ της ευρωζώνης, για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της οικονομίας, αναφέρει το newmoney.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα "δημοσιονομικό όργανο ανταγωνιστικότητας και σύγκλισης" και στη συνέχεια άφησαν τη χρηματοδότησή του, το μέγεθος, τη διακυβέρνησή του και τον σκοπό να τα αποφασίσουν οι υπουργοί οικονομικών στην επόμενη σύνοδο κορυφής τους τον Ιούνιο.
Ο Μακρόν πρότεινε τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ευρωζώνης από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό της ΕΕ και πρότεινε νέους φόρους. Η Ολλανδία αντέδρασε στην ιδέα ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού της ευρωζώνης γενικότερα, στις εξωτερικές πηγές χρηματοδότησής του, και τη χρησιμοποίησή του για τη σταθεροποίηση των οικονομιών.
Μετά από ολονύχτιες συνομιλίες, καμία επιλογή δεν αποκλείστηκε ρητά. Θα συνεχιστούν οι συζητήσεις σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης και, κατά συνέπεια, το μέγεθος, καθώς και τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του ταμείου για τη σταθεροποίηση.
"Καμία πλήρης απόφαση για το μέσο του προϋπολογισμού δεν ελήφθη χθες", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. "Δεν αποκλείσαμε καμία διάσταση και αυτό είναι το σημαντικό"
Οι ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν σε έναν κατάλογο αρχών για τον προϋπολογισμό που θα παρουσιάσουν στους ηγέτες της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα. Αυτές περιλαμβάνουν τη μετατροπή του προϋπολογισμού της ευρωζώνης ως μέρος ενός ευρύτερου προϋπολογισμού της ΕΕ και τον καθορισμό του μεγέθους του σε σχέση με τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, με επιχορηγήσεις που θα καταβάλλονται σε δόσεις, εφόσον οι χώρες πληρούν τα συμφωνημένα κριτήρια. Κάποια συγχρηματοδότηση θα προέρχεται από εθνικούς προϋπολογισμούς.
"Είναι η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε με την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη", ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου. "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ορισμένοι υπουργοί ήταν εντελώς αντίθετοι με την αρχή ενός κοινού προϋπολογισμού της ζώνης του ευρώ".
Οι υπουργοί καθυστέρησαν επίσης οποιαδήποτε συμφωνία σχετικά με την εισαγωγή ενός συστήματος ασφάλισης τραπεζικών καταθέσεων σε ευρώ (EDIS), λόγω ισχυρής αντίστασης από τη Γερμανία και τους συμμάχους της στη Βόρεια Ευρώπη.