Σήμερα αναμένεται να κατατεθούν οι βελτιωμένες δεσμευτικές προσφορές για το ΔΕΣΦΑ, με στόχο ο προτιμητέος επενδυτής να αναδειχτεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ που προβλέπεται να συγκληθεί την Παρασκευή.
Για την τελική αναμέτρηση χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο μήνες από την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, καθυστέρηση που οφείλεται στον επίμονο και ενδελεχή έλεγχο των δύο φακέλων από το ΤΑΙΠΕΔ. Η διοίκηση του Ταμείου δεν έχει αποκλείσει ακόμη και τρίτο γύρο –εάν χρειαστεί- προκειμένου να ανεβάσει το τίμημα, προσβλέποντας σε γρήγορες διαδικασίες με την ανάδειξη του αναδόχου, λόγω της μεγάλης προεργασίας που έχει γίνει. Αυτός είναι και ο λόγος που εκτιμάται ότι δεν θα καθυστερήσουν οι εγκρίσεις στις Επιτροπές Ανταγωνισμού, Ενέργειας και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αναφέρει το newmoney.gr.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βελτιωμένες προσφορές για το ΔΕΣΦΑ, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) που με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς πρέπει να αναθεωρείται σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το κόστος που χαρακτηρίζει την προσδοκώμενη απόδοση των κεφαλαίων που έχουν επενδύσει μέτοχοι και δανειστές σε μια εταιρεία. Χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων και στον υπολογισμό της προεξόφλησης των μελλοντικών ταμειακών ροών.
Πρόσφατα, ο αντίστοιχος δείκτης για τον ΑΔΜΗΕ που διαμορφώθηκε από την ΡΑΕ στο 7% για την περίοδο 2018-2021 προκάλεσε ποικίλα σχόλια με τους Κινέζους της State Grid να εμφανίζονται σφόδρα προβληματισμένοι για τον υπολογισμό που ήταν έξω από τις δικές τους εισηγήσεις, κάτι που αυτομάτως οδηγεί σε μείωση των επιτρεπόμενων εσόδων του ΑΔΜΗΕ για την επόμενη τετραετία.
Κύκλοι των διεκδικητών του ΔΕΣΦΑ σημειώνουν για το τίμημα «ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν την εταιρεία περισσότερο από όσο αξίζει», βάζοντας την παράμετρο του WACC, η οποία επηρεάζει τα επενδυτικά τους σχέδια. Το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην αποσφράγιση των δύο προσφορών στις 29 Μαρτίου.
Αποφασίστηκε όμως ο β΄ γύρος, είτε γιατί η διαφορά στο τίμημα μεταξύ των δύο υποψηφίων δεν ήταν πάνω από το 15% όπως προβλέπουν οι όροι των διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ, είτε γιατί ήταν κατώτερο των προσδοκιών. Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία, η ανεξάρτητη αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ ήταν 330 εκατ. ευρώ και το προσφερόμενο τίμημα από την Socar ήταν 400 εκατ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος του τιμήματος που προσφέρθηκε στην α΄ φάση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης με το άνοιγμα των φακέλων, ανακοίνωσε ότι το τίμημα ήταν παραπάνω από την προηγούμενη προσφορά χωρίς να είναι σαφές ποιος είχε το προβάδισμα.
Οι δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν τον διαχειριστή του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου είναι το πανίσχυρο ευρωπαϊκό γκρούπ, με επικεφαλής την Ιταλική Snam S.p.A., μαζί με την Ισπανική Enagás Internacional S.L.U. και την Βελγική Fluxys S.A και το σχήμα της Ισπανικής Regasificadora del Noroeste S.A., της Ρουμανικής Transgaz και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).