Περίπου ο ένας στους έξι από τα 6,1 εκατ. των φορολογουμένων είχε υποβάλλει την φορολογική του δήλωση για το 2017 με την ΑΑΔΕ να έχει εκκαθαρίσει 1.059.178 δηλώσεις μέχρι και χθες Παρασκευή, 40 ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου.
Από τις δηλώσεις που έχουν ήδη κατατεθεί η μια στις τρείς (ποσοστό 33, 69%) είναι χρεωστική, 170.479 (ποσοστό 16 ,20% ) είναι πιστωτικές με υποχρέωση επιστροφής φόρου 53.246.127 ευρώ ( μέση επιστροφή φόρου 312,3 ευρώ ) και 527.384 δηλώσεις ( ποσοστό 50,11%) είναι μηδενικές.
Ο μέσος φόρος για τις 354.577 χρεωστικές δηλώσεις διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 710 ευρώ.
Αν και η ταχύτητα υποβολής δηλώσεων είναι παρόμοια με αυτήν του 2016 ο μέσος φόρος της περασμένη χρονιά ήταν σημαντικά μικρότερος, αφού δεν ξεπερνούσε τα 430 ευρώ ανά δήλωση κάτι που θεωρείται φυσιολογικό μετά την πρώτη μείωση του αφορολόγητου από τα 9505 ευρώ στα 8636 ευρώ.
Παρά την αναδρομική ισχύ του νόμου από την 1/1/2016 η αυξημένη παρακράτηση για μισθωτούς και συνταξιούχους ξεκίνησε από την 1η Ιουλίου του περασμένου έτους . Ωστόσο υπήρχε από την αρχή πρόβλεψη ότι η διαφορά παρακράτησης του πρώτου εξαμήνου θα εμφανίζονταν στις φορολογικές δηλώσεις του 2017 οι οποίες είναι φανερό μέχρι τώρα έρχονται «φουσκωμένες».
Εκτός από το αφορολόγητο φετινές δηλώσεις φέρνουν επιβαρύνσεις
-Στους ελεύθερους επαγγελματίες λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρους από το 75% το 2016 στο 100%.
-Στις επιχειρήσεις που θα φορολογηθούν φέτος με φορολογικό συντελεστή 29% αντί 26% του 2016.
Σημαντική μείωση στα ποσά φόρου που θα πληρώσουν φέτος μπορούν να πετύχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι αξιοποιώντας σωστά τις εκπτώσεις φόρου και τις απαλλαγές που προβλέπει η νομοθεσία.
Πέντε «κλειδιά» για λιγότερους φόρους σε μισθωτούς και συνταξιούχους
Τα πέντε «κλειδιά» που μπορεί να μειώσουν τον φόρο που μπορεί να προκύψει κατά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος δημοσίευει ο Ελευθερος Τύπος. Ειδικότερα, οι διατάξεις που προβλέπουν εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους είναι οι εξής:
1. Πρoσθετες εκπτώσεις φόρου λόγω τέκνων
Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2016 εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις δικαιούνται ετήσιας έκπτωσης φόρου χωρίς δικαιολογητικά. Η έκπτωση αυτή μπορεί να φθάσει μέχρι τα 1.900 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι 1.950 ευρώ για κάθε έγγαμο με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι 2.000 ευρώ για κάθε έγγαμο με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι 2.100 ευρώ για κάθε έγγαμο με 3 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.
2. Μείωση φορολογητέου εισοδήματος λόγω πληρωμής ασφαλίστρων για εξαγορά χρόνου ασφάλισης
Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2016 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία. Δηλαδή εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους.
3. Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% για συνταξιούχους άνω των 65 ετών.
Για τους συνταξιούχους οι οποίοι εντός του 2016 ήταν άνω των 65 ετών, δηλαδή γι’ αυτούς που γεννήθηκαν μέχρι και την 31η-12-1951, προβλέπεται μείωση του ύψους των αντικειμενικών δαπανών ή τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%.
Δηλαδή το συνολικό τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημά τους το οποίο προκύπτει από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης λαμβάνεται υπόψη μειωμένο κατά 30% και στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και στον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (από φέτος)
4. Εκπτωση δαπανών για ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη
Το ποσό του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά το 10% των ετήσιων εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογούμενου εφόσον τα έξοδα αυτά υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματός του. Ανεξάρτητα από το ύψος των δαπανών δεν μπορεί το ποσό της μείωσης να είναι πάνω από τις 3.000 ευρώ.
5.Εκπτωση χρηματικών δωρεών
Το ποσό του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά 10% των χρηματικών δωρεών προς το Δημόσιο, προς φορείς του Δημοσίου, προς ιερούς ναούς, ιερές μονές, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και λοιπούς δημόσιους φορείς που λειτουργούν για κοινωφελείς σκοπούς εφόσον οι δωρεές αυτές υπερβαίνουν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους τα 100 ευρώ.
Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει στο συνολικό ποσό δωρεών που προκαλούν μείωση, καθώς δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.
Σε τρεις δόσεις και φέτος
Αν δεν δοθεί παράταση και φέτος όσοι έχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά θα κληθούν και φέτος να καταβάλουν τον φόρο τους σε τρεις διμηνιαίες δόσεις : Την πρώτη στα τέλη Ιουλίου την δεύτερη στα τέλη Αυγούστου και την Τρίτη στα τέλη Οκτωβρίου.
Η δήλωση θα μπορεί από φέτος να γίνεται μέσω του ιστοτόπου της ΑΑΔΕ www.aade.gr) ή από το γνωστό ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών συστημάτων (www. gsis.gr) και θα έχει από φέτος τρείς επιπλέον δυνατότητες.
Η πρώτη από αυτές είναι ότι το σύστημα θα προτείνει με αναδυόμενο παράθυρο την δήλωση από τον φορολογούμενο αριθμού τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ ο οποίος δεν θα χρησιμοποιείται μόνο στις πιστωτικές δηλώσεις αλλά και για μελλοντικούς συμψηφισμούς και επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων τα φόρων.
Η δεύτερη είναι ότι η νέα εφαρμογή έχει συμβατότητα με όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές εκτός υπολογιστών. Θεωρητικά δηλαδή θα μπορούμε να κάνουμε τη δήλωση και από έξυπνο κινητό τηλέφωνο (με σύνδεση στον ιντερνέτ) ή τα τάμπλετ.
Η τρίτη είναι ότι για πρώτη φορά θα επιτρέπεται από το σύστημα η ξεχωριστή εκκαθάριση δηλώσεων συζύγων με διαφορετική φορολογική κατοικία (αν παράδειγμα ο ένας από τους δύο έχει φορολογική κατοικία στο εξωτερικό).