Την διάλυση των μηχανισμών δημοσιονομικού ελέγχου επί ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνει η ετήσια έκθεση της Επιτροπής Συντονισμού Ελέγχων (ΕΣΕΛ) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την οποία απέστειλαν οι υπηρεσίες στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, σε όλα τα υπουργεία και στη Βουλή των Ελλήνων.
Σε μια έκθεση –"αγγαρεία" την οποία συνέταξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και αφορά στα πεπραγμένα του 2017, αποτυπώνεται πώς η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων οδηγήθηκε στην απαξίωση, εν συνεχεία στην διάσπαση και, τέλος, στην διακοπή των ελέγχων, αναφέρει το newmoney!
Μόλις 26 έλεγχοι σε κρατικούς φορείς πρόλαβε να κάνει μέσα στο 2017 και χωρίς ουσιώδες αποτέλεσμα, ούτε ένας σε Μη κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), αποξένωση του ελεγκτικού προσωπικού από το αντικείμενό τους, έρευνες και πορίσματα που έμειναν στον αέρα, είναι μερικά μόνον από τα αποτελέσματα της «αναβαθμίσεως» και της «ενίσχυσης» της συγκεκριμένης ελεγκτικής δομής.
Ακόμα χειρότερα, το 2017 η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων (ΓΔΔΕ) αποδεκατίστηκε από προσωπικό, καθώς με άνωθεν εντολές μεταφέρθηκαν «επειγόντως» σε άλλες υπηρεσίες για να διεξαγάγουν κατά προτεραιότητα ελέγχους στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι δημοσιονομικοί ελεγκτές περιφέρονται σε άλλες υπηρεσίες και για άλλους ελεγκτικούς στόχους, αφήνοντας ανεξέλεγκτη την διαφθορά στο δημόσιο. Επί σχεδόν δύο χρόνια πια οι ελεγκτές αναζητούν αρμοδιότητες, οι οποίες –θεωρητικώς- από το 2018 αυξάνονται, αλλά στην πράξη μειώνονται ή καταργούνται –όπως και το κώλυμα της εντοπιότητας των ελεγκτών που διεξάγουν τους ελέγχους.
Διάσπαση στους ελέγχους
Από το 2006 η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων (ΓΔΔΕ) είχε ως αποστολή την διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης του Κρατικού Προϋπολογισμού και του Προϋπολογισμού των κρατικών φορέων.
Στις αρμοδιότητές της ήταν και οι έλεγχοι στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τα συγχρηματοδούμενα από την ΕΕ έργα, αλλά και το Πρόγραμμα «Αλληλεγγύη και διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών», με στόχο την διαπίστωση της ουσιαστικής λειτουργίας του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου αυτών, καθώς και την διασφάλιση της νόμιμης και κανονικής συγχρηματοδότησής τους.
Όπως προκύπτει όμως από την Έκθεση, η οργανωτική διάρθρωση της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων άλλαξε στις 4 Δεκεμβρίου 2017, οπότε ετέθη σε ισχύ το νέο Οργανόγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών (ΠΔ 142/2017). Η «παλιά» ΓΔΔΕ διασπάστηκε σε δύο γενικές διευθύνσεις, στην «νέα» ΓΔΔΕ και στην ΓΔΕΣΠ (Γενική Διεύθυνση Συγχρηματοδοτουμένων Προγραμμάτων). Πρακτικά, οι έλεγχοι για τα συγχρηματατοδοτούμενα (για μεταναστευτικές ροές, το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης κλπ) πέρασαν στην νεοσύστατη ΓΔΕΣΠ.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, στην ίδια Έκθεση «σημειώνεται ότι, με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, ζητήθηκε η πλήρης αξιοποίηση – συμμετοχή του ανθρωπίνου δυναμικού της ΓΔΔΕ στην ολοκλήρωση των προγραμματισμένων ελέγχων της ΕΔΕΛ», τμήματος που ανήκει στην ΓΔΕΣΠ. Δηλαδή επειδή είχαν «κολλήσει» οι έλεγχοι για ευρωπαϊκά Προγράμματα, σταμάτησε τους ελέγχους η ΓΔΔΕ. Μάλιστα στις 21.11.2017 αποφασίστηκε «ομόφωνα η αναστολή της εκτέλεσης των τακτικών ελέγχων της ΔΔΕ για το χρονικό διάστημα που συντρέχουν» τα εμπόδια από τις οργανωτικές αλλαγές και η υποχρέωση «της διάθεσης των ανθρωπίνων πόρων της πρώην Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων για την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων ελέγχων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων».
Ό,τι πει η κυβέρνηση...
Ενώ όμως «ξέμεινε» η ΓΔΔΕ από προσωπικό για ελέγχους σε κρατικούς φορείς, Κληροδοτήματα και ΜΚΟ, δεν έχει όμως προσωπικό, με άνωθεν εντολές επιφορτίστηκε και με έκτακτους «στοχευμένους» ελέγχους.
Όπως αναφέρεται «κατόπιν εντολής του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών», η ΓΔΔΕ συμμετείχε στους ελέγχους στο ΚΕΕΛΠΝΟ, υπό την εποπτεία της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης συνεργάστηκε και σε ελέγχους στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) και άλλους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για δύο ελέγχους στο ΚΕΠΑ Πανεπιστημίου Αθηνών και στην ΚΕΚΑ του πρώην Δήμου Μελισσίων (νυν δήμου Πεντέλης) η ΓΔΔΕ είχε εκδώσει εντολές για να ξεκινήσουν, όμως στις 10.1.2017 οι αποφάσεις αυτές ακυρώθηκαν «διότι τα μέλη της ελεγκτικής ομάδας θα συμμετείχαν στα μικτά συνεργεία ελέγχου στο Υποθηκοφυλακείο Αχαρνών και στο ΚΕΕΛΠΝΟ, υπό την εποπτεία της ΓΕΕΔ» -Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης.
«Χάθηκε η μπάλα»
Τα οργανωτικά και άλλα εμπόδια δεν σταμάτησαν όμως εδώ.
Η ΓΔΔΕ συμμετείχε με εκπροσώπους της και σε άλλους μικτούς ελέγχους, χωρίς όμως οι ελεγκτές να μάθουν τι πόρισμα βγήκε και τι απέγινε. Για παράδειγμα:
Έλεγχος στον ΕΛΟΤ υπό την εποπτεία της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης «χωρίς μέχρι σήμερα η ΓΔΔΕ να έχει καμία ενημέρωση για τον έλεγχο αυτόν»!
Στην ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ. στις 28 Απριλίου 2017 η ΓΔΔΕ απέστειλε ερώτημα στην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του ελέγχου. Αρχές Ιουνίου ενημερώθηκε τελικά «ότι η σχετική δικογραφία επεστράφη στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος».
Στην ΕΑΒ έγινε έλεγχος μισθοδοσίας το 2017 με επιτόπιες επισκέψεις. Ωστόσο εκκρεμεί η σύνταξη του πορίσματος «λόγω μετακίνησης της συντονίστριας στην Α.Α.Δ.Ε».
«Τρύπα» στους ελέγχους
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν υποθέσεις και ελεγκτές να μεταφέρονται από την μια υπηρεσία στην άλλη, ενώ έλεγχοι και πορίσματα έμειναν στον αέρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 1/3 της Έκθεσης της ΓΔΔΕ αναλώνεται στις οργανωτικές μεταβολές που συνέβησαν, το 1/2 περιγράφει τι προχώρησε και τι έμεινε στη μέσα, ενώ δύο σελίδες αφιερώνονται σε προτάσεις – αιτήματα της Υπηρεσίας.
Τι ζητάει η Υπηρεσία;
«Προσδιορισμό κριτηρίων και προϋποθέσεων για τον έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων». Δείχνει δηλαδή ότι αναμένει «άνωθεν» οδηγίες για να κάνει ελέγχους σε ΜΚΟ, γεγονός που εξηγεί ίσως και γιατί δεν έκανε ούτε μία το 2017!
Ενίσχυσης της ΓΔΔΕ με «κατάλληλο και επαρκές δυναμικό» λόγω... «της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της». Παρά την «διάσπαση» δηλαδή, αντί να επικεντρωθεί σε στοχευμένους ελέγχους, η ΓΔΔΕ έχει χαθεί στις νέες αρμοδιότητές της. Και αναζητεί «κατάλληλα» στελέχη, παρότι με το ΠΔ 142/2017 για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Οικονομικών, όλοι οι ελεγκτές των Δημοσιονομικών Υπηρεσιών Εποπτείας και Ελέγχων τίθενται στις εντολές της ΓΔΔΕ και συμμετέχουν στους ελέγχους της, «ανεξαρτήτως αρμοδιότητος του Υπουργείου ή χωρικής αρμοδιότητας» -και χωρίς ασυμβίβαστο εντοπιότητας πλέον στους ελέγχους.