Τεράστιο δημοσιονομικό ζήτημα εκτιμάται ότι θα προκαλέσει το θέμα των αναδρομικών σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους μέσα από τις δικαστικές διεκδικήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το συνολικό ποσό των αναδρομικών που θα επιστραφεί στους δημοσίους υπαλλήλους αν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφασίσει την επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος θερινής άδειας για την περίοδο 2013-2018 ανέρχεται κοντά στα 4 δισ. ευρώ, αναφέρει το in.gr.
Το συνολικό κόστος των αναδρομικών αλλά και το ακριβές ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε κατηγορία εργαζομένων στο Δημόσιο αποκαλύπτει το επίσημο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο διαβιβάστηκε στο ΣτΕ με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίασή του για το θέμα αυτό.
Πρόκειται για τα ποσά των αναδρομικών από τα κομμένα δώρα που αναλογούν σε δικαστικούς, διπλωμάτες, σώματα ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις, ερευνητές, ιατροδικαστές, ιατρούς, μουσικούς, πανεπιστημιακούς, καθώς και σε όσους αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο.
Παράλληλα, η ετήσια πρόσθετη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό από ενδεχόμενη επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας υπολογίζεται σύμφωνα με το υπουργείο ότι υπερβαίνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος στα αναδρομικά, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, της περιόδου 2013-2018 θα λάβουν οι αμειβόμενοι με το ενιαίο μισθολόγιο (2,8 δισ. ευρώ), για να ακολουθήσουν τα σώματα ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις (885 εκατ. ευρώ), οι γιατροί (101,9 εκατ. ευρώ) και οι πανεπιστημιακοί (55,1 εκατ. ευρώ).
Στο έγγραφό του το υπουργείο Οικονομικών απευθύνει προειδοποίηση ότι σε περίπτωση που δοθούν αναδρομικά τα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους, διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία, καθώς δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος.
Το δημοσιονομικό κόστος από την επιστροφή των αναδρομικών για τις συντάξεις ανέρχεται στα 3,4 δισ. ευρώ για κάθε έτος από τότε που κόπηκαν.
Οι θεσμοί κατά την παραμονή τους στην Αθήνα δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις αποφάσεις που σχετίζονται με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά και τα δώρα στο δημόσιο.
Ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναλυτικές πληροφορίες για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα, ειδικά εάν προκύψουν και άλλες τελεσίδικες αποφάσεις.
Το πρώτο crash test για την κυβέρνηση αλλά και για τους Ευρωπαίους αναμένεται όταν το ΣτΕ θα αποφασίσει επί των προσφυγών κατά της συνταγματικότητας του νόμου Κατρούγκαλου. Εάν ο νόμος «πέσει», τότε καταρρίπτεται το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι επίμαχες διατάξεις εφάρμοσαν την απόφαση του 2015 και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για διεκδικήσεις αναδρομικών, που καλύπτουν την περίοδο 2015- 2018 στην καλύτερη περίπτωση.
Αναδρομικά 3,5 ετών στις συντάξεις
Εν τω μεταξύ, αναδρομικά 3,5 ετών στις συντάξεις από τις παράνομες μειώσεις του Μνημονίου δείχνουν οι πρώτες αποφάσεις του 2019.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου πρόκειται για τις δυο πρώτες αποφάσεις του 2019, που εκδόθηκαν από το 24ο και 33ο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας στις 16 και 17 Ιανουαρίου 2019, και οι οποίες δικαιώνουν τρεις συνταξιούχους με επιστροφές 38, 37 και 30 μηνών, αρχής γενομένης από 1ης Ιουλίου 2015 έως και την ημέρα που επιδόθηκαν οι αγωγές στον ΕΦΚΑ και είναι Δεκέμβριος του 2017 για τη μία, και Σεπτέμβριος του 2018 για τη δεύτερη.
Οι συνταξιούχοι προέρχονται από το Ταμείο Νομικών (ΤΑΝ) και οι δύο πρώτοι παίρνουν πρωτοδίκως αναδρομικά για 37 και για 38 μήνες, που αφορούν στο διάστημα από 1/7/2018 ως και 17/9/2018, ενώ ο τρίτος παίρνει για 30 μήνες, από 1/7/2015 ως Δεκέμβριο 2017 που επιδόθηκε η αγωγή στον ΕΦΚΑ.
Τα ποσά που επιδίκασε το Δικαστήριο είναι 5.560,93 ευρώ, 4.594,29 ευρώ και 3.764 ευρώ, συν τόκο 6% για τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093.