Στη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές εντός της εβδομάδας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο 9ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αξιοπιστία.
Μιλώντας για τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία, σημείωσε ότι στιγμή καμπής για την έξοδο από την κρίση ήταν το Eurogroup του Ιουνίου που περιγράφηκε το πώς θα βγούμε από το μνημόνιο και το πώς θα γίνει η συζήτηση για το χρέος, αναφέρει το in.gr.
Περιγράφοντας δε το κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή στάθηκε ιδιαίτερα στα μεσαία στρώματα, λέγοντας ότι «δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για να τα βοηθήσουμε».
Ξαναβγαίνουμε στις αγορές αυτή την εβδομάδα
«Έχουμε αξιοπιστία ως κυβέρνηση», τόνισε απόψε από την Πάτρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο 9ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Παράλληλα, τόνισε ότι «σήμερα βγήκε η επίσημη ανακοίνωση, ότι ξαναβγαίνουμε στις αγορές αυτή την εβδομάδα» .
Σημείο καμπής το Eurogroup του Ιουνίου
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, λέγοντας ότι «η στιγμή καμπής στην έξοδο από την κρίση ήταν το Eurogroup του Ιουνίου, όπου περιγράφηκε με αρκετή σαφήνεια, το πώς θα βγούμε από το μνημόνιο και το πώς θα γίνει η συζήτηση για το χρέος».
«Από εκείνη τη στιγμή», συνέχισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «άλλαξε εντελώς το κλίμα στο εξωτερικό και τις προσδοκίες που είχαν για το ελληνικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου βγήκαμε στις αγορές τον Ιούλιο, ξαναβγήκαμε πριν από τα Χριστούγεννα για μία αλλαγή ομολόγων και ως εκ τούτου όλα αυτά βοηθούν σε όλες τις μελλοντικές εξόδους».
Όπως πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, «το δεύτερο που έγινε μετά από το Eurogroup του Ιουνίου, ήταν ότι φτάσαμε στο στόχο που είχαμε για το πρωτογενές πλεόνασμα» και συνέχισε:
«Μας κατηγορούν ότι επίτηδες πάμε παραπάνω το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο λόγος που πάντα πηγαίνουμε καλύτερα, είναι ότι οι θεσμοί υποεκτιμούν πάντα τι ποσό θα φέρει το κάθε μέτρο και από την άλλη μεριά δεν πιάνουν τα μη παραμετρικά μέτρα».
Κάναμε πράγματα που δεν ήταν στο μνημόνιο
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «ένα γεγονός που μας κάνει υπερήφανους, είναι πως κάναμε πράγματα που δεν ήταν καν στο μνημόνιο, ούτε συμφωνημένα, ούτε στην γκρίζα ζώνη, όπως τα μέτρα για την αδήλωτη και την απλήρωτη εργασία, οι ενεργειακές κοινότητες που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα τώρα που είναι αναπτυξιακό και τα δικαιώματα για τους ανασφάλιστους.»
Όπως πρόσθεσε, «ήταν πράγματα που θέλαμε να τα κάνουμε έτσι κι αλλιώς και ως εκ τούτου θεωρώ ότι προσπαθήσαμε όχι να είμαστε αξιόπιστοι μόνο στους ξένους, αλλά και στον ελληνικό λαό.»
Η ανάπτυξη, πρέπει να έχει και βάθος και πλάτος
Αναφερόμενος στην πρόοδο της οικονομίας, είπε ότι έχουν αλλάξει οι οικονομικοί δείκτες και εξήγησε: «Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4%, όχι μόνο στις υπηρεσίες, στα προϊόντα και στα αγαθά, αλλά και σε πολλούς τομείς», προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη, πρέπει να έχει και βάθος και πλάτος».
Ταυτόχρονα ανέφερε ότι «τώρα ξέρουμε ότι θα έχουμε ανάπτυξη και το 2018 και το 2019», προσθέτοντας ότι «οι βασικοί τομείς της οικονομίας μας είναι τα δίκτυα της ενέργειας, των μεταφορών, τα λιμάνια, τα τρένα οι επικοινωνίες και φυσικά ο αγροτικός τομέας». Επίσης, είπε ότι «χρειαζόμαστε μία δική μας επενδυτική τράπεζα και να έχουμε επιλέξει τα δικά μας σχέδια για επενδύσεις».
Μείωση φορολογίας για τα μεσαία στρώματα
Όσον αφορά στην φορολογία, στάθηκε ιδιαίτερα στα μεσαία στρώματα, λέγοντας ότι «δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για να βοηθήσουμε τα μεσαία στρώματα για αυτό και μέσα στο μεσοπρόθεσμο υπάρχει πρόβλεψη ύψους 3,5 δισ. ευρώ για μείωση των φόρων».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε ότι είναι ξεκάθαρο τι προσπαθούμε να κάνουμε και εξήγησε: «Προσπαθούμε να βγούμε από την κρίση και να έχουμε ένα εναλλακτικό μοντέλο, ένα μοντέλο που παίρνει την πραγματική ελληνική οικονομία με τα χαρακτηριστικά της έτσι όπως εξελίσσεται, με τα πράγματα που γίνονται και σίγουρα γίνονται πάρα πολλά.»
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα για τα αίτια της κρίσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά: «Για τα 40 χρόνια πριν από την κρίση, οι πλούσιοι πλήρωναν τους φόρους τους σε εθελοντική βάση».