Μπορεί η η κυβέρνηση να δηλώνει ικανοποιημένη ότι στο Νταβός συντελέστηκε πρόοδος στο Σκοπιανό, με εκατέρωθεν κινήσεις καλής θέλησης, προαναγγέλλοντας έτσι την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι το Σύνταγμα των Σκοπίων είναι η πιο «καυτή πατάτα».
Η αναθεώρηση του αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να αλλάξει η ονομασία τη FYROM και να απαλειφθούν αλυτρωτικές αναφορές.
Ο Ζάεφ είπε στον Τσίπρα ότι δεν έχει σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή. Και έτσι είναι. Από τους 120 βουλευτές της βουλής των Σκοπίων το κόμμα του σκληρού εθνικιστή Γκρουέφσκι έχει 51, ο κυβερνητικός συνασπισμός με τους Αλβανούς του Ζάεφ έχει 62 και η αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί 80 βουλευτές.
Γι αυτό και δεν έγινε καμία αναφορά στις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών και κινήθηκαν σε θέματα χαμηλής πολιτικής.
Εκνευρισμός και γκρίνιες στην συγκυβέρνηση
Στο εσωτερικό σκηνικό, oι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις την ΠΓΔΜ, το «όχι» του Κυριάκου Μητσοτάκη για λύση στην παρούσα συγκυρία αλλά και οι συνεχιζόμενες αρνητικές δημοσκοπήσεις έχουν κάνει τους βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να βγαίνουν ολοένα και με μεγαλύτερη ένταση, θέλοντας να αποτυπώσουν τη δική τους θέση για τα πράγματα.
Εκνευρισμός και αγωνία για το πολιτικό μέλλον του κόμματος τους συνθέτουν το σκηνικό έντασης που τείνει να αποτελέσει τον καθημερινό καμβά της κυβερνητικής συμμαχίας.
Στο πλαίσιο αυτό μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει για τους ΑΝΕΛ η δημοσκόπηση της Public Issue που δείχνει το κόμμα του Πάνου Καμμένου εκτός Βουλής. Πρόκειται για μία ακόμα έρευνα, που προστίθεται σε μία σειρά παρόμοιων δημοσκοπήσεων που καταγράφουν τους ΑΝΕΛ κάτω από το 3%.
Καθαρή η θέση της ΝΔ
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε ότι δεν υπήρξε καμία σαφής αναφορά από την πλευρά του Έλληνα Πρωθυπουργού στην ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, που είναι ο μόνος τρόπος, η μοναδική πραγματική εγγύηση, για να διασφαλισθεί το τέλος κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού εκ μέρους των Σκοπίων.
Τόνισε επίσης ότι τα Σκόπια δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε κινήσεις μετονομασίας του αεροδρομίου και λεωφόρων, κινήσεις που στο μέλλον ή από άλλη Κυβέρνηση στα Σκόπια, μπορούν εύκολα να ανακληθούν.
Μία τέτοια περίπτωση είναι η αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου των Σκοπίων από Μέγας Αλέξανδρος σε Κίρο Γκλιγκόροφ. Μπορεί να γίνει με υπουργική απόφαση η οποία μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.
Ο Κ.Κουμουτσάκος υπενθύμισε επίσης ότι το αεροδρόμιο είναι υποχρέωσή των που πηγάζει από το Άρθρο 7 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995. «Αντίθετα, η Ελλάδα σε αντιστάθμισμα δίνει κάτι που είναι οριστικό και δεν ανακαλείται» τόνισε.
«Δηλαδή την προώθηση της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ στην Πρωτοβουλία Αδριατικής – Ιονίου και την κύρωση της 2ης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης των Σκοπίων με την Ε.Ε. στο ελληνικό Κοινοβούλιο.»
Η ΝΔ ανησυχεί ιδιαιτερα για το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση Τσίπρα φαίνεται να υιοθετεί τη λογική “τεμαχισμού” των ζητημάτων, ενώ είναι διαχρονική θέση της Ελλάδας ότι η επίλυση στο ζήτημα του ονόματος, με το εύρος εφαρμογής (erga omnes) και την κατάργηση του αλυτρωτισμού αποτελούν ως ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο, την προϋπόθεση για να απελευθερωθεί η διαδικασία προσκλήσεως στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θα συζητούσε τίποτε αν τα Σκόπια δεν δεσμευόντουσαν πρώτα ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους. «Δεν θα δεχόμουν καμία αναφορά σε «Μακεδονικό Έθνος», όπως έκανε χωρίς να πάρει καμία απάντηση από την Κυβέρνηση ο κ. Νίμιτς» συνέχισε.
«Θα στηριζόμουν στην εμπιστοσύνη του λαού. Και πιστεύω ότι έτσι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που να αξιοποιεί την ευνοϊκή συγκυρία.»
Δημοσκόπηση – βόμβα για την Κυβέρνηση
Παράλληλα, την απόλυτη πολιτική κυριαρχία της ΝΔ επιβεβαιώνει ακόμη μια δημοσκόπηση, το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσηςεμφανίζεται όχι μόνο να έχει κλειδώσει την αυτοδυναμία, αλλά να διαθέτει και πολύ ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αφού σε περίπτωση που η επόμενη Βουλή είναι πεντακομματική (το πιο πιθανό σενάριο) η ΝΔ μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 40% και τις 165 έδρες!
Σημειώνεται ότι η έρευνα της εταιρίας μετρήσεων πραγματοποιήθηκε πριν από τα συλλαλητήρια και την πολιτική ένταση που έχει πυροδοτήσει η ανακίνηση του Μακεδονικού ζητήματος.
«Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για μείζον πολιτικό γεγονός. Υπό αυτήν την έννοια, συνιστά ένα εξαιρετικά κρίσιμο αστάθμητο παράγοντα, οι συνέπειες του οποίου ενδέχεται να ασκήσουν σημαντική επίδραση στο κομματικό σύστημα και στον εκλογικό ανταγωνισμό, τροποποιώντας ίσως τους δεδομένους σήμερα συσχετισμούς δυνάμεων» αναφέρει η εταιρία.
Οριστικά στις 4 Φεβρουαρίου το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για το όνομα των Σκοπίων
Οριστικοποιήθηκε η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.
Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου, στις 2 μετά το μεσημέρι. Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση που είχαν απόψε οι οργανωτές του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι παμμακεδονικών οργανώσεων σε ξενοδοχείο της Αθήνας.
Τις επόμενες ώρες οι διοργανωτές θα αποστείλουν σχετικό αίτημα στον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.
Ακόμα, σε εξέλιξη είναι οι διεργασίες για τους ομιλητές του συλλαλητηρίου.