Πληθώρα στοιχείων για ασφαλή συμπεράσματα προκύπτουν από τη δημοσκόπηση-κόλαφο για την Κυβέρνηση που πραγματοποίησε η Metron Analysis για το Βήμα της Κυριακής και στην οποία επιβεβαιώνεται πανηγυρικά το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την ίδια έρευνα, επίσης προκύπτει, και στα δύο σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Metron, ότι η ΝΔ συγκεντρώνει πάνω από 151 έδρες, δηλάδή πάνω από το όριο της αυτοδυναμίας.
Συγκεκριμένα, στο σενάριο της αναλογικής κατανομής της αδιευκρίνιστης ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 36,8% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 7,5% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7,4%, το ΚΚΕ με 6,2%, η Ελληνική Λύση με 2,1%, η Ένωση Κεντρώων με 1,8%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,7%, το Ποτάμι με 1,5%, οι ΑΝΕΛ με 1,4% και το ΜεΡΑ 25 με 1,3%, ενώ άλλο κόμμα επιλέγει το 6,3%.
Στο σενάριο της επιστροφής των αναποφάσιστων στα κόμματα προέλευσης και στη συνέχεια με αναλογική κατανομή, τα ποσοστά ανέρχονται ως εξής: ΝΔ 35,8%, ΣΥΡΙΖΑ 27,7%, Χρυσή Αυγή 7,4%, Κίνημα Αλλαγής 7,2%, ΚΚΕ 6%, Ελληνική Λύση 2%, ΑΝΕΛ 1,7%, Λαϊκή Ενότητα 1,6%, το Ποτάμι 1,5%, ΜέΡα25 1,3%.
Και στα δύο σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Metron Analysis, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να κατακτά την αυτοδυναμία.
Συγκεκριμένα, στο πρώτο σενάριο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει 160 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 77, Χρυσή Αυγή και ΚΙΝΑΛ από 22, και το ΚΚΕ 19.
Στο δεύτερο σενάριο, η ΝΔ συγκεντρώνει 157 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 82, η Χρυσή Αυγή 22, το Κίνημα Αλλαγής 21 και το ΚΚΕ 18 έδρες.
Στην παράσταση νίκης, το 65% εκτιμά πως η ΝΔ θα επικρατήσει στις εκλογές με μεγάλη ή μικρή διαφορά, ενώ το 19% θεωρεί πως νικητής των εκλογών θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως επιπλέον γίνεται φανερό από την έρευνα και ειδικότερα, στο ερώτημα για την αξιολόγηση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση, φαίνεται ότι στον κεντρώο χώρο η κυβέρνηση έχασε 6 μονάδες από τον Φεβρουάριο (από 20% κατέβηκε στο 14%).
Το ίδιο διάστημα η ΝΔ κέρδισε 5 μονάδες θετικότερης αξιολόγησης από τους κεντρώους ψηφοφόρους και από το 19% ανέβηκε στο 24%.
Ως προς τις ευρωεκλογές, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 27,1% έναντι 17,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 5,8% και ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 5,3%, ΚΚΕ με 4,8%, Οικολόγοι Πράσινοι με 2,3%, Το Ποτάμι με 1,5%, Λαϊκή Ενότητα και ΛΑΟΣ με 1,2% ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και ΜεΡΑ25 με 1,1% ενώ άλλο κόμμα επιλέγει το 4,6%.
Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 11,6% ενώ «δεν θα ψηφίσω» απαντά το 7,6% και «άκυρο/λευκό» επιλέγει το 3,6%.
Κατά τα άλλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός συγκεντρώνοντας το 28% των ψήφων και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 18%. Η Φώφη Γεννηματά συγκεντρώνει 2%, και οι Δημήτρης Κουτσούμπας, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νίκος Μιχαλολιάκος από 1%. «Κανένας», απαντά το 37%.
Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 43% θετικές γνώμες. Ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 34%, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Βασίλης Λεβέντης με 29% αντίστοιχα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 28%, ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 25% αντίστοιχα, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 19%, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με 18% και οι Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Πάνος Καμμένος με 11% αντίστοιχα.
Επίσης, η δημοσκόπηση, καταγράφει τα έντονα αρνητικά αισθήματα των πολιτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το 73% διαφωνεί με τη λύση στο ονοματολογικό των Σκοπίων, ενώ μόλις το 24% συμφωνεί.
Ως προς την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου τη Δημοκρατίας, από τη διάλυση της Βουλής, που ψηφίστηκε κατά τη συνταγματική αναθεώρηση, το 48% συμφωνεί με αυτή την εξέλιξη και το 15% διαφωνεί.
Την ίδια στιγμή, οι πολίτες, σε ποσοστό 72% κρίνουν αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 20% στηρίζει το κυβερνητικό έργο.
Επίσης, το 70% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα καθήκοντά του, ενώ το 23% τον αξιολογεί θετικά.
Οι πολίτες σε ποσοστό 41% θεωρούν πως η καλύτερη προοπτική για τη χώρα θα ήταν οι πρόωρες εκλογές. Το 32% θεωρεί πως θα πρέπει να συνεχιστεί η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το τέλος της τετραετίας, ενώ το 22% εκτιμά πως θα πρέπει να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση.
Επιπρόσθετα, το 42% θεωρεί ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας την πορεία της οικονομίας, το 17% την ανεργία, το 9% το πολιτικό σύστημα, το 5% την εξωτερική πολιτική.
Ταυτόχρονα, το 79% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ και το 16% υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.