Μέσα στο καλοκαίρι κατατίθεται από την κυβέρνηση η νομοθετική ρύθμιση για την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενταγμένη στο συνολικό πλαίσιο αλλαγών του «Καλλικράτη».
Μετά την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές (θα ισχύσουν από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση), το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας των διατάξεων για την απλή αναλογική και στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.
Πρακτικά, η ισχύς του συστήματος της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στέλνει στον δεύτερο γύρο τους δύο πρώτους σε ποσοστά υποψηφίους, εφόσον κάποιος επικεφαλής δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1.
Ωστόσο οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις θα εκπροσωπούνται στα συμβούλια με βάση τον αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίζουν από τον α’ γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής.
«Τη δεύτερη Κυριακή θα αναμετρώνται δύο πρόσωπα και όχι οι παρατάξεις τους» αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας εξηγώντας πως η εφαρμογή της απλής αναλογικής και στους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς ευνοεί την προοπτική των συμμαχιών είτε πριν είτε μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Θεωρητικώς δύο ή και περισσότερες παρατάξεις μπορούν να συνεργαστούν και πριν από τις κάλπες εξασφαλίζοντας η καθεμία έναν δικό της αριθμό εδρών ή και μετά τον πρώτο γύρο στηρίζοντας για το αξίωμα του δημάρχου ή του περιφερειάρχη τα ίδια πρόσωπα.
«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εισαγάγει μια εποχή συναίνεσης και σε θέματα Αυτοδιοίκησης λόγω του τοπικού χαρακτήρα των θεμάτων με τα οποία ασχολούνται οι αυτοδιοικητικοί αιρετοί» εξηγεί ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης και σχολιάζει: «Τι σημαίνει όταν λέμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για τα σκουπίδια ή για το εάν πεζοδρομηθεί ένας δρόμος;».
Συμμαχίες
Η κεντρική φιλοσοφία της κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο εστιάζεται στην προοπτική να αναπτυχθούν εγκαίρως αυτοδιοικητικές συμμαχίες, ικανές να εξασφαλίσουν προοδευτικό πρόσημο στους δήμους και τις περιφέρειες.
Στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον προηγούμενο Νοέμβριο ο Αλέξης Τσίπρας είχε προχωρήσει και σε αυτοκριτική διότι η Κουμουνδούρου στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2014 δεν επεχείρησε τα απαιτούμενα ανοίγματα διστάζοντας να συνεργαστεί με πρόσωπα που θα εξασφάλιζαν μία πιο δυναμική παρουσία των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Τότε είχε πει πως οι λάθος επιλογές στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ήταν καταστροφικές προϊδεάζοντας τα στελέχη του κόμματος πως «οφείλουμε να δουλέψουμε με σχέδιο για τις δημοτικές εκλογές του 2019, τις πρώτες εκλογές που έχουμε μπροστά μας».
Ανώτερος παράγων του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνει ότι η νομοθετική ρύθμιση για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης θα κατατεθεί περί τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου και θα ακολουθήσει διάλογος με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.
Ο ίδιος τονίζει ότι με την απλή αναλογική «θα σπάσουν συστήματα και κατεστημένα» στον χώρο της Αυτοδιοίκησης χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητες αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από την ΚΕΔΕ μπροστά σ’ αυτήν την προοπτική.
Είναι ενδεικτικό πως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, δήλωσε προσφάτως πως θεωρεί ότι η απλή αναλογική θα οδηγήσει στη διάλυση των δήμων και ότι δεν θα καλύψει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Παρουσιάζει πάντως ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο τα πολιτικά κόμματα θα σταθούν απέναντι στην απλή αναλογική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν η σχετική ρύθμιση θα φθάσει προς ψήφιση στη Βουλή.
Στην κυβέρνηση θεωρούν δεδομένη την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει την απλή αναλογική για τους δήμους και τις περιφέρειες, κάτι που φάνηκε άλλωστε και πέρυσι το καλοκαίρι στην ψηφοφορία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στη Βουλή.
Αλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει με σαφήνεια ότι εφόσον η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση θα καταργήσει την απλή αναλογική που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Σε πρόσφατη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, η Ενωση Κεντρώων τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής και στους δήμους, ενώ το ΚΚΕ διαχρονικά τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής. Ερωτηματικό είναι το τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σημειωτέον πέρυσι δεν υπερψήφισε την απλή αναλογική στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει το εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το επόμενο διάστημα δεδομένου ότι και πέρυσι είχε γίνει μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τη στάση που θα έπρεπε να ακολουθηθεί στη Βουλή.