Η έξοδος από τα μνημόνια φέρνει και νέες δυνατότητες για περισσότερες προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα:
- Αλλάζει ο κανόνας προσλήψεων προς αποχωρήσεις από 1:3 το 2018 σε 1:1 από το 2019 και μετά, εξαιρώντας από τον υπολογισμό του συνολικού ετήσιου αριθμού προσλήψεων όσες οφείλονται στην κινητικότητα του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, εκτός από τις ΔΕΚΟ.
- Οι μετατροπές των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου ύστερα από οριστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα απαιτήσουν τη λήψη μέτρων για την εξασφάλιση της τήρησης του προβλεπόμενου μισθολογικού κόστους στον προϋπολογισμό του 2018 και στο Μεσοπρόθεσμο 2019- 1922.
Επίσης από το 2019 και μετά δεν προβλέπεται κάποιο ρητά καθορισμένο ανώτατο πλαφόν στο πλήθος των συμβασιούχων, όπως εκείνο που ίσχυε για το 2017 και ισχύει και για το 2018.
Το Μνημόνιο που πλέον δεν υφίσταται προέβλεπε πως ο μέσος μηνιαίος όρος των συμβασιούχων το 2017, αλλά και το 2018, δεν επιτρέπεται να ξεπεράσει τον μηνιαίο μέσο όρο των συμβασιούχων του 2016. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε το 2017 και φαίνεται να επιτυγχάνεται και φέτος, με βάση τα έως τώρα στοιχεία της απογραφής των εργαζομένων στο δημόσιο.
Κάποια τέτοια ή ανάλογη ρητά ποσοτικά προσδιορισμένη δέσμευση (πχ να μην ξεπεράσει ο μέσος μηνιαίος όρος των συμβασιούχων το 2019 εκείνο του 2016) δεν αναφέρεται, όμως, για το 2019, το 2020 και τα επόμενα χρόνια.
Επίσης πλέον δεν υπάρχει κάποιο ποσοτικό όριο για το πλήθος των εν λόγω προσωρινών συμβασιούχων, αλλά ούτε και για το πλήθος των δυνάμει μονιμοποιήσεων.
Το γεγονός αυτό θεωρητικά αφήνει περιθώριο στην κυβέρνηση για μία πιο ελαστική πολιτική στο πεδίο των προσλήψεων νέων προσωρινών συμβασιούχων, αλλά και της μετατροπής συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο ο υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης, προανήγγειλε τη δημιουργία μόνιμων θέσεων για την μείωση της ανεργίας.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση το 2019 μπορεί να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά και συμβασιούχων, αρκεί να μπορέσει να συγκρατήσει το μισθολογικό κόστος.