Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, που θα δέχεται τις αιτήσεις διαγραφής παλαιών οφειλών.
Σήμερα ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Τάσος Πετρόπουλος υπέγραψε τις τρεις πρώτες αποφάσεις που αφορούν πολυπληθείς ομάδες ασφαλισμένων, όπως είναι οι νέοι ασφαλισμένοι μετά το 1993 ,οι αγρότες που είχαν και κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα και οι δημοσιογράφοι με μπλοκάκι, αναφέρει το protothema.
Οι αμφισβητούμενες οφειλές που αναμένεται να διαγραφούν μαζί με πρόσθετα τέλη και τους τόκους αφορούν την περίοδο έως το τέλος του 2016, δηλαδή πριν από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ.
Επειδή πρόκειται για περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, διευκρινίζεται πως ακόμη και όποιος έχει χρέη στο βασικό του Ταμείο (π.χ. ΙΚΑ ή ΟΓΑ) δεν αποκλείεται από την ρύθμιση, αλλά θα μπορεί να διαγράφει οφειλές στον πρ. ΟΑΕΕ. Οι αποφάσεις ορίζουν τις τρεις κατηγορίες των ωφελούμενων :
α) ασφαλισμένοι για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου του 1993, ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. μπλοκάκι) και ταυτόχρονα μισθωτοί, β) Επιχειρηματίες που εξαιρούνταν από τον ΟΑΕΕ και ασφαλίζονταν στον πρώην ΟΓΑ με πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια και γ) δημοσιογράφους ασφαλισμένους για πρώτη φορά έως 31 Δεκεμβρίου 1992 που διατηρούσαν παράλληλα μπλοκάκι.
Βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να απαλλαγεί από αμφισβητούμενα χρέη είναι να προκύπτει αποδεδειγμένη πλήρης ασφάλιση σε τουλάχιστον ένα πρώην Ταμείο το επίμαχο χρονικό διάστημα, για το οποίο ζητείται η διαγραφή της οφειλής. Ειδικά για τους παλαιούς ασφαλισμένους (προ του 1993), ιδιαίτερη σημασία έχει η παράλληλη ασφάλιση να αφορά την ίδια δραστηριότητα.
Οι αιτήσεις μπορεί να αφορούν όχι μόνο προς τον κλάδο της κύριας ασφάλισης αλλά και προς πρώην φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας. Η έναρξη της διαδικασίας, μέσω της υποβολής της αίτησης, παγώνει κάθε διαδικασία εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων που ενδέχεται να έχει ξεκινήσει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Οι ρυθμίσεις εφαρμόζονται σε υποθέσεις που βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας. Τυχόν καταβληθέντα ποσά έναντι των επίμαχων οφειλών δεν επιστρέφονται αλλά λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της σύνταξης.