Ισχυρές αναταράξεις στο ήδη διαταραγμένο περιβάλλον της συγκατοίκησης στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προκαλούν πληροφορίες και δημοσιεύματα που θέλουν τον υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, μεταξύ των πέντε ονομάτων-προτάσεων προς τα Σκόπια για την ονομασία του κρατιδίου, τα οποία και θα προτείνει στις 22 Μαρτίου, να προκρίνει το «Νόβα Ματσεντόνια» και το «Γκόρνα Ματσεντόνια» στη σλαβική γλώσσα.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση καλύπτεται πλήρως από την ονομασία «Γκόρνα Ματσεντόνια».
Εφόσον οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, είναι σαφές ότι η αντίστροφη μέτρηση για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, έχει αρχίσει προκειμένου να τοποθετηθεί για το ονοματολογικό. Μέχρι σήμερα όλοι εκτιμούσαν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα άνοιγε τα χαρτιά του, εφόσον η οποιαδήποτε συμφωνία πάρει το δρόμο της επικύρωσης στη Βουλή. Όμως εάν τελικά η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων, τότε ο κυβερνητικός εταίρος θα πρέπει να πάρει θέση.
Πιο συγκεκριμένα εάν η πρόταση που καλύπτει την ελληνική κυβέρνηση είναι το «Γκόρνα Ματσεντόνια», αυτό σημαίνει αυτομάτως πως ο υπουργός Άμυνας συμφωνεί και αυτός με την πρόταση, ως μέρος του υπουργικού συμβουλίου.
Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να επισημάνουμε ότι στις 11/1/2018, ο κ. Καμμένος μιλώντας στο εθνικό συμβούλιο είχε τονίσει με έμφαση: «Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είπαμε ότι δεν υποχωρούμε από τον ελληνικό όρο «Μακεδονία» και βεβαίως ο ελληνικός όρος «Μακεδονία» είναι και το «new» Μακεδονία, και το «upper» Μακεδονία και το «κάτω» Μακεδονία και το «πλάι» Μακεδονία.
Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Επιθυμούμε λύση ναι, και θα κάνουμε τα πάντα για να τους πείσουμε, αλλά υπάρχουν σλαβικοί όροι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τους οποίους αποδεχόμαστε, όπως το «Βαρντάρσκα» και το οποίο ουσιαστικά είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός που είχαν πριν αρχίσουν οι ιστορικές τους ανατροπές».
Επιπλέον, μία εβδομάδα αργότερα, ο υπουργός Άμυνας εξέφραζε προτίμησή του στη λύση «Βαρντάρσκα» για την ονομασία της γειτονικής χώρας με ανάρτησή του στο Twitter.
Στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματός του την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Καμμένος μάλιστα ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό φωτογραφία έναν επίσημο χάρτη της Γιουγκοσλαβίας του 1937, όπου υπήρχε ο όρος Βαρντάσκα.
Δεδομένων λοιπόν των παραπάνω δεσμεύσεων του κ. Καμμένου, ενδιαφέρον θα είχε η αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ στις πληροφορίες περί της πρότασης του Νίκου Κοτζιά.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για απόσταση που χωρίζει τον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών, μία εκτίμηση που ενισχύθηκε όταν συνεδρίασε το κυβερνητικό συμβούλιο για τα Σκόπια στο Μέγαρο Μαξίμου, την μέρα που ο κ. Καμμένος ήταν στις Βρυξέλλες.
Σε κάθε περίπτωση η στιγμή που ο Πάνος Καμμένος θα πρέπει να αποκαλύψει τις επόμενες κινήσεις του δεν αργεί, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να σταθμίζει, όπως όλα δείχνουν, τα δεδομένα.