Η Γερμανία θα πρέπει να μειώσει τους φόρους και να αναβαθμίσει την ψηφιακή υποδομή της προκειμένου να μειώσει την ευαισθησία της σε εξωτερικούς κραδασμούς όπως ο εμπορικός προστατευτισμός, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η ανισορροπία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντανακλάται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, ανέφερε το ΔΝΤ στην τακτική του ανασκόπηση. Το μήνυμα αυτό αντανακλά μια συχνή καταγγελία από τους εμπορικούς εταίρους του μεγάλου αυτού κράτους και αποτελεί ιδιαίτερο σημείο τριβής με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, αναφέρει το newmoney.
«Αν και το εξωτερικό πλεόνασμα έπεσε από το υψηλότερο σημείο του, ωστόσο παραμένει πολύ πάνω από το επίπεδο που συνάδει με τα βασικά στοιχεία και αναμένεται να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, μεσοπρόθεσμα. Αυτό συμβάλλει στις παγκόσμιες ανισορροπίες σε μια εποχή που οι εμπορικές εντάσεις απειλούν την εξαρτώμενη από τις εξαγωγές οικονομία της Γερμανίας »- αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΝΤ, στο άρθρο IV
Η οικονομία στη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση έχει επιτύχει πλεόνασμα του προϋπολογισμού, παρέμεινε στάσιμη στα τέλη του περασμένου έτους. Η ανάκαμψη αυτή τη χρονιά φαίνεται να απειλείται καθώς οι Η.Π.Α. κλιμακώνουν τις εμπορικές εντάσεις, αν και ορισμένες εταιρείες ενδέχεται να επωφεληθούν από την ανάληψη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Κίνα.
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έφθασε στο 8,5% του ΑΕΠ το 2015 και μειωόνταν αργά για να φτάσει πέρυσι στο 7,3%.