Δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει οικονομική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε εκπρόσωπος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον την Τετάρτη.
Μιλώντας σε καθεστώς ανωνυμίας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ωστόσο πως ο θεσμός παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Τουρκία, αναφέρει το protothema.
«Υπό το φως της πρόσφατης αστάθειας στις αγορές, η νέα κυβέρνηση (της Τουρκίας) θα χρειαστεί να επιδείξει δέσμευση σε ορθές οικονομικές πολιτικές για να προωθήσει την μακροοικονομική σταθερότητα και να μειώσει τις ανισορροπίες, καθώς και να εγγυηθεί την πλήρη επιχειρησιακή ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας ώστε να μπορεί να εκτελεί την αποστολή της (που είναι) να εξασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών».
Η λίρα έχει απολέσει το 36% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλεί το γεγονός ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στη νομισματική πολιτική κι έχει κάνει επανειλημμένα προτροπές να μειωθούν τα επιτόκια παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός είναι υψηλός.
Μικρή ανάκαμψη της τουρκικής λίρας
Το πρωί της Πέμπτης η συναλλαγματική ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος βρισκόταν στο επίπεδο 5,98 προς 1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Η τάση ανάκαμψης της λίρας ακολούθησε τη δέσμευση του εμιράτου του Κατάρ ότι θα κάνει επενδύσεις 15 δισεκ. δολαρίων στην Τουρκία.
Η πτώση της τουρκικής λίρας έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές.
Ο Ερντογάν καταγγέλλει ότι η χώρα του είναι στόχος οικονομικού πολέμου και έχει προτρέψει επανειλημμένα τους πολίτες της χώρας του να πουλήσουν τα δολάρια και τα ευρώ που διαθέτουν για να ενισχύσουν το εθνικό νόμισμα.
Αναλυτές θεωρούν πως η Άγκυρα θα χρειαστεί τη βοήθεια του ΔΝΤ για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Όμως «δεν έχουμε λάβει καμιά ένδειξη από τις τουρκικές αρχές ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αιτηθούν οικονομική βοήθεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.