Το 40% περίπου των άμεσων ξένων επενδύσεων αντιστοιχεί σε κεφάλαιο «φάντασμα» το οποίο χρησιμοποιείται από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για τη μείωση του φορολογικού κόστους, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε $15 τρισ. και αντιστοιχεί περίπου στο ετήσιο ΑΕΠ της Κίνας και της Γερμανίας, αναφέρει το euro2day.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, οι επενδύσεις «φάντασμα» έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, στο 40% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων από 30% προηγουμένως. Ο ρυθμός αύξησης τους είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.
Η έκθεση επισημαίνει ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελείς για μια χώρα, καθώς μπορεί να τονώσουν την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και την απασχόληση.Αλλά οι «φανταστικές» άμεσες επενδύσεις, οι οποίες διενεργούνται μέσα από άδειες εταιρείες-βιτρίνες συνιστούν «χρηματοοικονομική και φορολογική μηχανική».
Η μεγάλη πλειονότητα των «φανταστικών» άμεσων ξένων επενδύσεων καταγράφεται σε γνωστούς φορολογικούς παραδείσους. Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης περίπου το 50% βρίσκεται στο Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, ενώ μεγάλο κομμάτι της πίτας έχουν και το Χονγκ Κονγκ, η Σινγκαπούρη, η Ελβετία, η Ιρλανδία, τα Νησιά Κέιμαν, οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι και ο Μαυρίκιος.
Όπως τονίζουν οι ερευνητές, οι επενδύσεις σε ξένες εταιρείες-βιτρίνες μπορεί να καταδεικνύουν ότι εγχώριες εταιρείες φοροαποφεύγουν. Στον αντίποδα, οι επενδύσεις που γίνονται από ξένες εταιρείες-βιτρίνες καταδεικνύουν ότι ξένες εταιρείες προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους στη χώρα τους.